Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 18 januari 2007

Oproep: 3 miljoen euro voor projecten in Centraal- en Oost-Europa

Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois maakt 3 miljoen euro vrij voor projecten in Centraal- en Oost-Europa. Organisaties uit het Vlaamse middenveld en het bedrijfsleven kunnen hiervoor tot eind maart 2007 projecten indienen. De projecten moeten een samenwerkingsverband zijn met een partner in het betrokken land en bijdragen tot een verdere uitbouw van de democratische samenleving, de ontwikkeling van een vrije markteconomie en een evenwichtig sociaal model.

"We werken hiervoor bewust samen met het Vlaamse middenveld en de ondernemingswereld. Via hen kunnen we het sociale en economische weefsel in de nieuwe Europese lidstaten en in de nieuwe buurlanden van de Europese Unie van onderen uit helpen versterken," aldus Bourgeois.

Ook moet het samenwerkingsprogramma met Centraal- en Oost-Europa de Vlaamse aanwezigheid in partnerlanden verstevigen. "Die regio is niet alleen een belangrijke groeimarkt voor onze bedrijven. Ook voor onze instellingen, universiteiten en het Vlaamse middenveld zijn er belangrijke win-win-kansen," aldus Bourgeois. "De projecten dragen daarenboven bij tot goede bilaterale relaties met Vlaanderen."

Met een systeem van pijlers is de beschikbare subsidiepot verdeeld over drie soorten landen. Pijler I vormen de nieuwe Europese lidstaten (770.000 euro). Dit jaar krijgen projecten met Polen, Hongarije, Slovenië en Estland de voorkeur. Pijler II doelt op de landen die zich voorbereiden op een toetreding. Hiervoor is het meeste geld voorzien: 1.800.000 euro. Dit budget wil Bourgeois, behalve voor Kroatië, voor een laatste keer ook nog inzetten voor Roemenië en Bulgarije, die op 1 januari lid werden van de EU. De landen die de nieuwe buitengordel vormen van de Unie vallen onder pijler III (350.000 euro). Net als in 2006 wordt dit budget volledig voorbehouden voor initiatieven in Oekraïne.

Het reglement en de procedure vindt u op:

http://docs.vlaanderen.be/buitenland/deelsites/centraalenoosteuropa.htm (http://docs.vlaanderen.be/buitenland/deelsites/centraalenoosteuropa.htm). Projecten moeten ten laatste op 30 maart 2007 om 16.00 uur toekomen op het Departement internationaal Vlaanderen (Boudewijnlaan 30, 1000 Brussel) of een poststempel dragen van ten laatste 29 maart 2007.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois Tel.: 02 552 70 39
Gsm: 0496 27 57 81
E-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1169096407652&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht