PERSBERICHT

Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika / Fatal Transactions en Amnesty International Nederland

18 januari 2007 Nog steeds geen waterdichte controle op bloeddiamanten.

Op 25 januari gaat de film 'Blood Diamond' in première. Het Nederlands instituut voor zuidelijk Afrika (NiZA) en Amnesty International Nederland grijpen die gelegenheid aan om kijkers van de film op te roepen geen bloeddiamanten, ook wel conflictdiamanten genoemd, te kopen. De organisaties dringen daarnaast bij de Europese Unie aan op strengere controle op de handel in diamanten.

Uit een onderzoek van NiZA uit 2004 onder 60 juweliers bleek dat slechts 6 % van de juweliers een garantie eisten van hun toeleveranciers dat hun diamanten conflictvrij zijn. Om zekerheid te krijgen over de herkomst van diamanten kunnen mensen de buyers guide van de websites van NiZA en Amnesty downloaden.

Bloeddiamanten zijn afkomstig uit conflictgebieden in Afrika. Jarenlang financierden bloeddiamanten de oorlogen in landen als Angola, de Democratische Republiek Congo (DRC) en Sierra Leone. In deze landen is een patroon ontstaan van geweld en mensenrechtenschendingen, verbonden aan de strijd om controle op de diamanthandel. Het delven is vaak in handen van rebellengroepen. Zij gebruiken de opbrengsten voor de aankoop van wapens en de financiering van burgeroorlogen, die reeds 3,7 miljoen levens in deze landen hebben geëist.

De internationale campagne Fatal Transactions (FT) wordt gecoördineerd door NiZA en voert actie tegen handel in en exploitatie van Afrikaanse grondstoffen die conflicten en grove mensenrechtenschending financieren. Na jarenlange campagnes van onder andere Fatal Transactions en Amnesty International is in 2003 het 'Kimberley proces' gestart, een initiatief van regeringen, diamantbedrijven en maatschappelijke organisaties om diamanten te certificeren op herkomst. Zo moet de handel in conflictdiamanten worden bestreden. Fatal Transactions en Amnesty wijzen er echter op dat er nog steeds geen onafhankelijk controlesysteem op de certificering bestaat. De conflictvrije garantie die het systeem geeft is daarnaast onvoldoende. Fatal Transactions en Amnesty International hebben in een afzonderlijke brief aan de Europese Commissie, die sinds 1 januari 2007 voorzitter is van het 'Kimberley Proces,' aangedrongen op strengere controles.

De film 'Blood Diamond' brengt het onderwerp bloeddiamanten weer onder de aandacht. Dat het gaat om een actueel probleem blijkt uit de recente rapportage van de Verenigde Naties dat conflictdiamanten uit de Ivoorkust met een waarde van 23 miljoen dollar naar Ghana en Mali zijn gesmokkeld om zo toch op de internationale markt verhandeld te kunnen worden. Ook kunnen diamanten uit Angola een certificaat krijgen, terwijl het zeker niet om een 'bloedvrije' diamant gaat. In dat land worden illegale diamantgravers beschoten door beveiligingsbedrijven en de Angolese politie. De omstandigheden in de mijnen Angola, maar ook in de Democratische Republiek Congo (DRC), zijn bedroevend slecht. Onder de diamantgravers bevinden zich vaak kinderen. Een salaris krijgen de werkers nauwelijks. En nog altijd gaan diamantopbrengsten naar gewapende groeperingen. De film 'Blood Diamond' laat zien welke ontwrichtende werking conflictdiamanten in een land kunnen hebben.



Amnesty International