Gemeente Delft

Subsidies en felicitaties voor Delftse monumenten

Op 17 januari jl. zijn de Nieuwe Kerk en zeepfabriek Bousquet in het zonnetje gezet. Voor deze twee Delftse monumenten zijn vanuit het Rijk onlangs forse subsidies beschikbaar gekomen om restauratiewerkzaamheden uit te laten voeren.

Wethouder Ronald Vuijk (Economische Zaken en Monumentenzorg) feliciteerde tijdens zijn bezoek de besturen van beide monumenten met de toegekende subsidies.

Voor zeepfabriek Bousquet komt ¤ 901.734,- en voor Nieuwe Kerk ¤ 824.495,- beschikbaar om herstelwerkzaamheden uit te laten voeren. Aan de subsidietoekenning is intensief lobbywerk voorafgegaan. In november 2005 is de gemeente Delft gestart met het inventariseren van grote restauratieachterstanden bij Delftse rijksmonumenten. Na inventarisatie bleek in Delft een subsidiebedrag van ca. ¤ 14 miljoen nodig te zijn, verspreid over 24 monumentnummers. In maart 2006 waren de criteria bekend voor een subsidieregeling om deze restauratieachterstand weg te werken. Het Rijk stelde landelijk voor verschillende categorieën een bedrag van ¤ 32,9 miljoen beschikbaar. De Nieuwe Kerk en Bousquet voldeden aan de criteria om in aanmerking te komen voor subsidie. Met spoed zijn vervolgens de restauratieplannen gemaakt en is de monumentenvergunning aangevraagd en verkregen.

Voor 2007 trekt het Rijk een bedrag van ¤ 140 miljoen uit voor monumentenzorg. Een deel hiervan zal worden gebruikt om restauratieachterstanden weg te werken. De criteria voor deze subsidie worden momenteel door het Rijk vastgesteld.

Noot voor de redactie (