Gemeente Winterswijk


Vijf Gelderse gemeenten vóór voortzetting kleine stedenbeleid

Gemeenten, waaronder Winterswijk, ondertekenen manifest

Winterswijk - Het kleine stedenbeleid van de gemeente Culemborg, Doesburg, Wageningen, Winterswijk en Zaltbommel werpt zijn vruchten af. Maar het is volgens de gemeenten duidelijk dat ook na de afgesproken twee jaar het beleid moet worden voortgezet. Daarvoor zijn financiële middelen en menskracht nodig. Op dinsdag 16 januari ondertekenden de wethouders van de vijf gemeenten, in het bijzijn van de commissaris van de koningin en vier gedeputeerden, het manifest kleine stedenbeleid. Wethouder Henk Kok zette namens de gemeente Winterswijk zijn handtekening.

De vijf gemeenten wijzen op de goede eerste resultaten, maar benadrukken dat voortzetting en uitbouw daarvan niet goed mogelijk zijn zonder de (financiële) steun van de provincie. Die steun is nodig voor het organiseren en uitvoeren van concrete activiteiten èn voor ambtelijke capaciteit. Voorbeelden van concrete projecten in Winterswijk zijn het aanstellen van een extra jongerenwerker en de voetbalkooi. Daarnaast is er steun nodig om de samenwerking tussen de vijf gemeenten en de provincie te versterken en verder te ontwikkelen. De vijf gemeenten vragen het college van Gedeputeerde Staten het manifest te ondersteunen. Ook na 2007 zou de provincie voor het kleine stedenbeleid extra aandacht en middelen beschikbaar moeten stellen, aldus de vijf gemeenten. Gedeputeerde Dijkstra reageerde zeer positief op het manifest. Hij gaf aan dat de sociale componenten in het beleid hem erg aanspraken.

Kleine stedenproblematiek
In 2005 namen de provincie Gelderland en de vijf genoemde gemeenten (kleine steden) het initiatief tot samenwerking. Kleine steden worden geconfronteerd met problemen die gelijk zijn aan de problemen in grote steden. Voorbeelden van deze problemen zijn gebrekkige sociale participatie, voortijdige schoolverlaters, werkgelegenheids- en jongerenproblematiek. Kleine gemeenten hebben niet voldoende capaciteit om de problemen het hoofd te bieden.

Het initiatief leidde tot het opstellen van een kleine stedenbeleid voor de jaren 2006 en 2007. Hierin is een concrete aanpak vastgesteld voor wijkgericht werken, bestrijding van werkloosheid, vroegtijdige schoolverlaten, onveiligheid en jongerenproblematiek. De provincie ondersteunt de vijf gemeenten bij de uitvoering ervan door de inzet van mensen en middelen.