VVD


18-1-2007

Langverwacht onderzoek bodemsanering niet gewenste resultaat

De Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) van de Nederlandse bodemsaneringsoperatie die door het Milieu en Natuur Planbureau is gemaakt heeft na lang wachten teleurstellend weinig informatie opgeleverd.

Ruim anderhalf jaar geleden heeft de VVD op het maken van deze analyse aangedrongen. Nu de analyse eindelijk is afgerond, is Helma Neppérus teleurgesteld over de uitkomst.

Het blijkt moeilijk, zo niet onmogelijk om de baten van de bodemsaneringsoperaties helder in beeld te krijgen. En dat terwijl met een totale saneringsoperatie naar schatting 12 miljard euro gemoeid is.

Ook laat de samenwerking tussen Rijk, provincies en gemeenten nog steeds te wensen over. De provincie zou meer sturend op moeten treden dan nu het geval is.
Het milieu is immers één van de hoofdtaken van de provincie, vindt de VVD.

Neppérus vindt het nu tijd om actie te ondernemen en ons te concentreren op de grootste risico's. Dus moet voorrang worden gegeven aan het saneren van de zogenoemde "spoedlocaties" waarvan staatssecretaris Van Geel in zijn brief aan de Kamer melding maakt. Zij heeft hier vandaag in het overleg met de staatssecretaris op aangedrongen.