Openbaar Ministerie

OM houdt geen stukken achter in de zaak Melchers

18 januari 2007

Het Openbaar Ministerie te Amsterdam heeft geen stukken achtergehouden in de zaak tegen een verdachte van de ontvoering van mevrouw Melchers.

Het zou hier gaan om het verhoor van een tandarts die kan bevestigen dat een verdachte zich de dag voor de ontvoering bij zijn praktijk had gemeld vanwege kiespijn.

Mevrouw Melchers werd in de avond van 12 september 2005 ontvoerd. Op dat moment bevond één van de verdachten zich in een bridgeclub. Verschillende getuigen verklaarden dat hij zich die avond vreemd gedroeg. Verdachte heeft hierover verklaard dat hij die avond kiespijn had en dat hij naar de tandarts geweest was.

De betreffende tandarts is door de politie echter niet gehoord. Wel heeft de politie vier dagen na de ontvoering van mevrouw Melchers de tandartsenpraktijk bezocht waar de verdachte zou zijn geweest. Doel van dat bezoek was het achterhalen van de verblijfplaats van verdachte. De tandarts die op 16 september 2005 de politie te woord stond, kon zich de verdachte niet herinneren. Omdat duidelijk was dat op deze wijze de verblijfplaats van verdachte niet kon worden achterhaald, is geen nader onderzoek gedaan en is destijds ook geen proces-verbaal opgemaakt van dat bezoek.

Om iedere twijfel omtrent de inhoud van dit onderzoek weg te nemen, is dit nu alsnog gebeurd en vanmorgen op de pro- forma zitting aan de rechtbank en de verdediging overgelegd. Van moedwillig achterhouden van ontlastend bewijs is geen sprake.

De rechtbank heeft inmiddels bepaald dat van moedwilligheid niet is gebleken en dat âvoor zover er sprake zou zijn van een vormverzuim- dit door het overleggen van het betreffende proces-verbaal is hersteld.

De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de verdachte vandaag met drie maanden verlengd. Verwacht wordt dat de inhoudelijke behandeling van de zaak plaats zal vinden op 16 en 17 april 2007.