Socialistische Partij

SP Europa :: Nieuws

Europa versnippert het treinverkeer

18-01-2007 * "Met de voorstellen voor verdere liberalisering van het treinverkeer wordt het Europese netwerk nóg verder versnipperd en jaagt Europa treinreizigers het vliegtuig in". SP Europarlementariër Erik Meijer voerde gisteren een lang betoog over de mislukking van eerdere spoorwegliberaliseringen en riep het parlement op niet in te stemmen met de nieuwste plannen op dit gebied.

"Al vóór dat de Europese Unie bestond hadden we goede internationale treinverbindingen. Juist nú begint de samenhang uit elkaar te vallen, het treinverkeer in Europa versnippert tot losse bedrijven die elkaar vooral bestrijden. Grensoverschrijdende routes worden steeds vaker uitgedund of geschrapt", aldus Meijer. Hij herinnerde het Europees Parlement aan de liberaliseringsmaatregelen die het in 2005 goedkeurde: "Sindsdien wordt het steeds moeilijker om een internationaal treinkaartje te kopen".

Volgens Meijer jaagt Europa op deze manier treinreizigers op de lange en middellange afstand het vliegtuig in: "Private spoorbedrijven letten alleen nog op de kosten. Naarmate het moeilijker wordt om internationaal per trein te reizen, vormen de prijsvechters in het luchtverkeer al snel een aantrekkelijk alternatief. Verdere liberalisering van het spoorverkeer is slecht voor de reizigers en slecht voor het milieu".

De SP zal tegen de liberaliseringsvoorstellen stemmen. Erik Meijer: "Wel dienen wij een aantal amendementen in die in overeenstemming zijn met de eisen van Europese consumentenorganisaties, om toch te proberen de reizigers zoveel mogelijk te beschermen".
Zie ook:
* Video Bekijk Erik's bijdrage in het debat (wmv)