Time : 13:54:51
Date : 18 January 2007
Sender Name: Fedichem

"EUROPA legt lat hoger tijdens de sprong......"

Brussel, 18 januari 2007 - Ten opzichte van 1990 heeft de Vlaamse industrie in 2005 een reductie van de broeikas¬gassen bereikt van 15%, het dubbel van wat België en bijna het drievoud van wat Vlaanderen moet realiseren.


- De Vlaamse regering en de industrie samen hebben (net als Nederland) een overeenkomst (benchmark-convenant) afgesloten, waarbij de industrie zich heeft geengageerd om tegen 2012 te behoren tot de wereldtop inzake energie-efficiënte.


- Overigens behoren een aantal ondernemingen waaronder vele chemische nu reeds tot die wereldtop. Dank zij het convenant heeft de chemische sector niet alleen bewezen dat efficiënt omgaan met energie tot haar kerntaken behoort maar heeft daarmede ook een engagement genomen om tegen 2012 nog eens ca. 1,25 miljoen ton per jaar minder CO2 uit te stoten.


- De duurzaamheid van het convenant is daarmee bewezen. De door de Vlaamse overheid ingeslagen weg is de juiste. Besparing op broeikasgassen is een verantwoordelijkheid van iedereen.


- De Vlaamse regering heeft deze prestatie en de verbintenissen van de industrie dan ook verwerkt in haar toewijzingsplan 2008-2012 aan de Europese Commissie.
De EU Commissie heeft dit voorstel afgewezen en legt bijkomende reductieverplichtingen op aan de industrie. Dit is de lat hoger leggen tijdens de sprong.
Wij betreuren deze éénzijdige maatregel die net de beste leerlingen uit de klas straft.
De Commissie neemt door haar beslissing de garantie weg, die het convenant kon bieden voor continuïteit en rechtzekerheid van onze ondernemingen in Vlaanderen
Door deze beslissing wordt hun lange termijn ontwikkeling opnieuw bedreigd en dit net voor ondernemingen die mondiaal actief zijn.


- Wij vragen dat de Vlaamse overheid bij de Commissie pleit voor een meer even¬wichtig 'sociaal-economisch en ecologisch' Klimaatbeleid waarbij het redden van het emissie handel systeem niet mag primeren, trouwens dit systeem heeft in tegen¬stelling tot het benchmark-convenant zijn deugdelijkheid nog niet bewezen.