Partij van de Arbeid


Den Haag, 18 januari 2007


Vragen van de leden Smeets en Kuiken(beiden PvdA)a aan de ministers van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken


over het Convenant Opvolging Elektronische Alarmen


1. Is het waar dat het Convenant Opvolging Elektronische Alarmen (COEK) eind december 2006 is ondertekend en op 1 januari 2007 in werking is getreden?


2. Is het tevens waar dat het 'lijdend voorwerp' van het COEK, de winkeliers, via hun belangenbehartiger het Platform Detailhandel Nederland, ondanks herhaaldelijk aandringen, niet of nauwelijks in het voortraject is betrokken?


3. Klopt het dat u niet inhoudelijk heeft gereageerd op het schriftelijke verzoek van het Platform Detailhandel Nederland om deel te nemen aan het voortraject van het COEK? Waarom heeft u niet inhoudelijk gereageerd?


4. In welke relatie staat het COEK tot het Convenant Veiligheid 2? Is het niet logisch dat er een koppeling plaats zou vinden met het Convenant Veiligheid 2? Zo nee, waarom niet?


5. Worden de winkeliers die zelf veel investeren in preventie, door de afspraak in het COEK dat zij hun alarmsysteem opnieuw moeten aanmelden, niet op onnodige extra kosten gejaagd?


6. Zijn de afspraken die in het COEK zijn vastgelegd over het (opnieuw) aanmelden van de alarmen uw inziens, gegeven het gevolgde traject tot aan de ondertekening én de vele inspanningen op het gebied van beveiliging van de winkeliers zelf, de juiste manier om optimale medewerking te verkrijgen van winkeliers?


7. Zijn de afspraken, zoals vastgelegd in het COEK, vooraf op enigerlei wijze getoetst op haalbaarheid, bijvoorbeeld door middel van een pilot, en op draagvlak onder de winkeliers? Zo nee, waarom niet?


8. Hoe hoog zijn de extra investeringen voor de individuele winkelier en alle winkeliers samen om aan de afspraken in het COEK te voldoen? Hoe beoordeelt u deze extra kosten in het licht van de inspanningen die de winkeliers zelf plegen en hebben gepleegd ten behoeve van preventie en beveiliging?


9. Bent u bereid, gezien de voorgeschiedenis tot aan de inwerkingtreding van het COEK én de (financiële) gevolgen voor de winkeliers, de afspraken over opvolging van inbraak- en overvalalarmsystemen op te schorten? En bent u vervolgens bereid alle betrokken partijen, dus inclusief de winkeliers, uit te nodigen om (alsnog) een correcte invulling te kunnen geven aan het inbraak- en overvalalarmsysteem? Zo nee, waarom niet?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 117

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl


Brieven aan de ministers van BZK en Justitie, d.d. 2 mei 2006.