Essent

Essent neemt Westland Energie Services over

Westland en Essent vormen unieke combinatie voor tuinders.

Energieleverancier Essent wil Westland Energie Services (WES) overnemen. Gisteren is een principeovereenkomst ondertekend door beide partijen. Daarmee zal een unieke combinatie ontstaan van Essent en het energiebedrijf dat gespecialiseerd is in locale energieopwekking (co-generation) en energielevering en -diensten in de glastuinbouw.

Hiermee haalt Essent de specifieke kennis en ervaring van Westland op het gebied van energielevering en -services aan de glastuinbouwsector in huis. Innovatie en schaalvergroting zijn de sleutelwoorden in deze sector. Westland heeft een zeer sterke band met de tuinbouwsector door haar integrale benadering van klanten en geniet daarvoor internationale erkenning. Dit sluit naadloos aan op de strategie van Essent: de duurzame opwekking van energie vergroten, groeien op de zakelijke markt en de WKK-sector (warmtekrachtkoppeling) en het aanbieden van geïntegreerde adviesdiensten. De overname maakt verdere productinnovatie en een sterkere klantenbinding mogelijk. De klanten van WES kunnen op hun beurt profiteren van de schaalgrootte en inkoopkracht van Essent.

De beoogde overname van energieleverancier Westland Energie Services omvat ook HortiMaX (leading edge technologie op gebied van klimaatbeheersingcomputers, datamanagement en projectrealisatie) en VEK Adviesgroep (internationaal tuinbouwadvies). Het is de bedoeling op termijn alle activiteiten van WES en de tuinbouwactiviteiten van Essent (energieproductie en -verkoop, resp. toegevoegde waarde-diensten rond WKK¿s) onder te brengen in een nieuwe organisatie met de naam Westland Energie Services BV, met Essent als enig aandeelhouder.

De aandeelhouders van WES is gevraagd in te stemmen met het voorgenomen besluit. Ook de NMa moet nog toestemming verlenen. Het aan WES gelieerde netwerkbedrijf, WEI, valt buiten de beoogde koop. WEI blijft als regionaal netwerkbedrijf in handen van aandeelhouders de gemeenten Midden Delfland en Westland, de huidige eigenaren van WES.

Over Essent
Essent is met een jaaromzet in 2005 van 6,3 miljard euro het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent produceert, verkoopt en transporteert (groene) elektriciteit en aardgas. Het bedrijf is actief in Nederland, België en Duitsland. Daarnaast verwerkt de milieutak van het concern afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken circa 12.000 mensen.

Over WES
Westland Energie is gespecialiseerd in de levering van energie en daaraan gerelateerde producten en diensten aan de glastuinbouw in en buiten de regio Westland. De gezamenlijke jaaromzet van Westland Energie Services, HortiMaX en VEK op basis van de cijfers van 2006 is circa 700 miljoen euro. Westland Energie is de grootste leverancier van energie aan de glastuinbouwsector in Nederland. De specifieke kennis die daarbij is opgebouwd, wordt ook ingezet bij de advisering aan andere bedrijfssectoren in de business-to-businessmarkt. Binnen de regio Westland wordt de huishoudelijke en kleinzakelijke markt met lage energietarieven, voorlichting en service bediend, waarbij betrouwbaarheid van de energielevering voorop staat. Het aantal medewerkers is 240.

Geplaatst: 18 januari 2007

Copyright Sitevoorwaarden Privacy
Print deze pagina Naar boven