Aedes

Woonlasten beperken door energiebesparing

18 januari 2007

Corporaties kunnen een grote slag maken om de woonlasten van hun huurders te beperken door in te zetten op energiebesparende maatregelen. De energielasten voor huishoudens stijgen immers fors en vormen een deel van de woonlasten.

Dat was de conclusie van de informele energiemeeting die door de corporatie Oost Flevoland Woondiensten (OFW) op 17 januari jl. in aanwezigheid van demissionair minister Winsemius is gehouden. Bij de bijeenkomst waren ook andere corporaties aanwezig om te bespreken welke maatregelen corporaties hiervoor kunnen nemen.

Directeur Truus Sweringa van OFW ziet het als noodzaak om de woningvoorraad continu te verbeteren en bij onderhoud en modernisering woningen zuiniger te maken. Op basis van de Europese richtlijn 'Energie Prestaties van Gebouwen' (EPBD) biedt de corporatie al haar woningen aan met een energielabel.

Een concrete maatregel bij OFW is voor het einde van de levensduur CV-ketels te vervangen door HR-ketels. Vooral in de grote steden is winst te behalen. 40 tot 60 procent van de huurwoningen heeft nog gaskachels en geisers. Tijdens de energiemeeting werd verder geconstateerd dat er een kennisachterstand is bij belangrijke partners als bouwbedrijven en gemeenten. Daar moet aan worden gewerkt.

Duidelijk is wel dat er geen standaardmaatregelen voor energiebesparing moeten worden voorgeschreven. Afhankelijk van de eigen woningvoorraad moeten corporaties hun eigen keuzes maken.

Tabel I: Gerubriceerd naar hoogte prijsontwikkeling

Lastenstijging 2000 tot en met 2005

Inflatie 13,1%

Water 5,7%
Gezondheid 8,5%
Huur 15,1%
Vervoer 16,4%
Reinigings- afvalstoffenheffing 25,4%
Rioolbelasting 27,8%
Zuiveringsheffing 29,8%
OZB 30,2%
Electra 33,8%
Kabelaansluiting e.d. 48,3%
Gas 68,7%

Bron: CBS