Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 16 januari 2007


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 16 JANUARI 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 16 januari 2007. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Biodiversiteit 2007-2010
GS geven een richting aan voor een uitvoeringsprogramma over Biodiversiteit (de verscheidenheid aan plant- en diersoorten) dat door het nieuwe college wordt opgesteld. Het gaat om een vierjarig programma (2007-2010) met een tussentijdse evaluatie in 2008. Het programma biodiversiteit kan worden gezien als een aanvulling op het bestaande beleid. De provincie werkt al sinds jaren aan de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) om de afname van de biodiversiteit in Nederland af te remmen. Dit beleid is gebaseerd op de eilandentheorie die stelt dat een groter aaneengesloten natuurgebied een relatief grotere biodiversiteit heeft. Natuurgebieden kunnen ook met kleine corridors (bijv ecoducten) aaneengesloten worden. De gewenste ambitie wordt voorgelegd aan het nieuwe college. In de derde kwartaal van 2007 zullen Provinciale Staten een definitief uitvoeringsprogramma vaststellen.

Herziening Streekplan Zuid-Holland West: As Leiden-Katwijk en Duivenvoordecorridor GS hebben zowel de zesde als de zevende partiële herziening van Streekplan Zuid-Holland West vastgesteld. De eindrapportage van het ontwerpatelier As Leiden-Katwijk is aanleiding voor de zesde herziening. In de zesde herziening gaat het om de wegverbinding Rijnlandroute, de lightrailverbinding RijnGouwelijn en de transformatielocatie Valkenburg (van vliegveld tot woon-werklocatie). In het huidige streekplan Zuid-Holland West (februari 2003) stond het gebied van de As Leiden-Katwijk op de plankaart aangegeven als Studiezone. Dat betekent dat toen nog onduidelijkheid bestond over de toekomst van het gebied en de gewenste ontwikkeling. Andere ontwikkelingen in het programma As Leiden-Katwijk kunnen worden gerealiseerd zonder dat een streekplanherziening nodig is. In de zevende herziening gaat het om een streekplanuitwerking voor de Duivenvoordecorridor om de realisering van de plannen met betrekking tot dit gebied mogelijk te maken. Het gaat in de herziening vooral om het aanpassen van enkele rode contouren om met name woningbouw mogelijk te maken in de gemeenten Westland, Rijswijk en Pijnacker-Nootdorp.

Vermindering externe inhuur
Onafhankelijk onderzoek door de Eenheid Audit en Advies (EAA) heeft aangetoond dat de provincie alle aanbevelingen om de inhuur van extrene adviseurs te verminderen, heeft opgevolgd. Zo is onder meer een 'Eenheid Interim Consult' in het leven geroepen als een alternatief voor de inhuur van interimmanagers en consultancy. Ook is op adhoc-basis samen met de drie andere Randstadprovincies een 'pool' van specialisten gevormd die op projectbasis kunnen worden ingezet. In twee andere onderzoeken van de EAA is geconcludeerd dat de tekortkomingen in het proces van de totstandkoming van de Jaarrekening 2004 nu geheel zijn gerepareerd en dat de vereiste kwaliteit en kwantiteit van de de startgesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers per april 2007 geheel gerealiseerd zal zijn.

750.000 euro subsidie voor Warmte- en CO2-distibutie net De provincie heeft een bedrag van 750.000 euro beschikbaar gesteld voor het project "Energie efficiënt warmte- en CO2web" in het glastuinbouwgebied Tinte Vierpolders. Met de realisatie van dit distributienet wordt het mogelijk om restwarmte en CO2 uit het Botlekgebied te gebuiken voor de teelt en bemesting van gewassen in de glastuinbouw. Op deze manier kan eveneens de uitstoot van CO2 fors worden gereduceerd. In de regio Rijnmond zijn veel industriële bedrijven, zoals raffinaderijen en elektriciteitsproducenten die een grote hoeveelheid warmte over hebben en deze lozen in de lucht of het oppervlaktewater. Aan de andere kant is er een grote warmtevraag bij woningen en glastuinbouw. Met de realisatie van distributie netten worden warmteproducenten en warmtevragers met elkaar verbonden.

Subsidies

Aan de West Foreign Investement Agency (WFIA) is een incidentele subsidie van 15.000 euro verleend ten behoeve van het Lustrum Event WFIA Aan Stichting De Noordzee is een incidentele subsidie van 20.000 euro verleend ten behoeve van een documentaireserie over de Noordzee. De afleveringen worden uitgezonden door de NCRV op 3, 10 en 17 februari op Nederland 2 Aan de regio Drechtsteden is een incidentele subsidie toegekend van 100.000 euro ten behoeve van het proces "Manden maken"


---