Partij van de Arbeid


Den Haag, 18 januari 2007


Vragen van de leden Koenders, Samsom en Gill'ard (PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelingssamenwerking


1.

Welke stappen bent u van plan te zetten om te voorkomen dat door de trage wederopbouw het 'vredesdividend' in Zuid-Soedan verloren gaat?


2.

Hoeveel van de door internationale donoren toegezegde gelden (ca. 230 miljoen $ van het Multi Donor Trust Fund -MDTF) is nu daadwerkelijk uitgegeven aan concrete wederopbouwactiviteiten in Zuid-Soedan? Hoeveel van het Nederlandse geld is tot nu toe uitgegeven?


3.

Hoeveel zal het MDTF in 2007 uitgeven aan concrete wederopbouwactiviteiten?


4.

Kunt u aangeven wat de 'recente afspraken' tussen Wereldbank en Verenigde Naties inhouden? Tot welke verbeteringen zou dit moeten leiden?


5.

Op welke wijze zorgen deze verbeteringen tot spoedige en substantiële wederopbouwactiviteiten die de situatie van de bevolking zullen verbeteren? Welke investeringen bent u van plan te doen met betrekking tot mogelijke complementaire projecten in Zuid-Soedan?


6.

Hoe verhouden zich deze extra investeringen met de gelden die de zuidelijke regering van plan is aan defensie uit te geven? Vormen de defensie-uitgaven onderdeel van de dialoog met de GoSS-regering?


7.

Wat is tot nu toe uw oordeel over de effectiviteit van het functioneren van de structuur van het MDTF, mede in het licht van de gebrekkige capaciteit van het Zuid-Soedanese ministerie van Financiën? Welke verbeteringen zou u toepassen op vergelijkbare, toekomstige wederopbouwprogramma's?


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 117

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl


'South Sudan leader warns militias', 05-12-06 www.bbc.co.uk, zie ook verslag van de reis van de minister aan Zuid-Soedan van 20-12-06


Verslag van de reis van de minister aan Zuid-Soedan, 20-12-06, zie onder punt 2) Wederopbouw