Gemeente Epe


Epe ondersteunt starters op de woningmarkt

Het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen om starters op de Eper woningmarkt financieel te ondersteunen bij de aankoop van een woning met behulp van een "Starterslening". Op 8 februari aanstaande zal de Starterslening in de commissie Ruimte en Economie besproken worden. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de totale koopsom van een woning en het maximale bedrag, dat op basis van een inkomen bij de bank geleend kan worden volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie. De lening dient als aanvulling op de eerste hypotheek en beweegt mee met de inkomensontwikkeling van degene die daarvan gebruik maakt. De eerste drie jaar is de lening renteloos en aflossingsvrij. Vervolgens heeft na drie, zes, tien en vijftien jaar een inkomenstoets plaats. Als daaruit blijkt dat het inkomen is gegroeid, kan de marktconforme rente en aflossing betaald worden.

Om in aanmerking te komen voor een Starterslening, is een aantal criteria ontwikkeld waaraan moet worden voldaan.


- Een starter dient maatschappelijk gebonden te zijn aan de gemeente Epe. Hij/zij heeft de Nederlandse nationaliteit óf wordt op grond van een wettelijke bepaling als Nederlander behandeld óf beschikt over een geldige verblijfstitel in Nederland. Hij/zij is maximaal 30 jaar oud. Een starter beschikt niet of heeft niet de beschikking gehad over een zelfstandige koopwoning. Bovendien verdient hij/zij niet meer dan ¤ 37.700,-.
- In de Huisvestingsverordening gemeente Epe staat vermeld, dat onder maatschappelijke binding wordt verstaan: de binding van een persoon, die
1. ten minste drie jaren onafgebroken ingezetene van de gemeente Epe is;
2. gedurende de voorafgaande zestien jaren ten minste zes jaren onafgebroken ingezetene van de gemeente Epe is geweest.
- De maximale aankoopkosten van een woning bedragen ¤ 181.513,-, exclusief 12% kosten koper bij bestaande bouw; ingeval van nieuwbouw: exclusief 8% bij aankoopkosten vrij op naam.
- De hoofdsom van de VROM-Starterslening bedraagt maximaal 20% van de kosten voor het in eigendom verkrijgen van de woning tot een maximum van ¤ 40.000,-.
- De starterslening wordt verstrekt bij de aankoop van zowel koop- als huurwoningen binnen de gemeente Epe. Woningen die al met korting ter verkoop worden aangeboden, vallen buiten de reikwijdte van de starterslening, de starterslening wordt algemeen ingezet;
- De starterslening dient te worden verstrekt met Nationale Hypotheek Garantie.

Voor de uitvoering van de starterslening is door de gemeenteraad in de meerjarenbegroting (2007-2010) een bedrag gereserveerd van ¤ 250.000,-. Door aan te sluiten bij de VROM-Starterslening betaalt het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu 50% aan elke starterslening mee, waardoor een verdubbeling van het aantal te ondersteunen starters mogelijk is.

Het college is van mening, dat woningbouwcorporaties met hun effectieve regelingen "Koopgarant" en "KoopGoedkoop" starters ook een belangrijke ondersteuning kunnen bieden.