Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 18 januari 2007

Reactie CBRB op persberichten werknemersorganisaties

Op 17 januari 2007 heeft overleg plaatsgevonden tussen sociale partners (werkgevers- en werknemersorganisaties) in de binnenvaart. Naar aanleiding daarvan hebben de werknemersorganisaties (FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond) persberichten uitgegeven waarin de indruk wordt gewekt dat er 'onderhandelingen zijn vastgelopen' als gevolg van verdeeldheid onder de werkgeversorganisaties.

Om onjuiste beeldvorming te voorkomen wil het CBRB in reactie op de persberichten het navolgende verklaren.

Onderhandelingen nog niet gestart
Vanaf het najaar van 2005 hebben sociale partners intensief onderhandeld over een nieuwe pensioenregeling. Het overleg over deze zeer complexe materie heeft veel tijd gevergd wegens de moeilijkheden die hierbij moesten worden overwonnen. Inmiddels is de besluitvorming over de nieuwe pensioenregeling tijdig (voor 1 januari 2007) afgerond. Gedurende deze periode was het - wegens onduidelijkheid over de (kosten van de) nieuwe pensioenregeling - niet mogelijk om te onderhandelen over een nieuwe CAO.

Nieuwe CAO
Het CBRB heeft de periode vanaf het najaar van 2005 echter wel benut om intern een breed opgezette en diepgravende consultatie van de leden te houden en een werkgroep te belasten met het 'vertalen' van de resultaten daarvan naar een inzet van het CBRB voor het overleg over een nieuwe bedrijfstak-CAO. Dit proces verkeert momenteel in de eindfase. De belangrijkste conclusie is reeds duidelijk: de inhoud van de 'oude' CAO is in veel opzichten verouderd en onvoldoende transparant en eenduidig. Verder is te weinig rekening gehouden met de behoeften van de vele kleine werkgevers in de bedrijfstak. Het CBRB wil dan ook inzetten op een geheel vernieuwde CAO, die voor alle categorieën werkgevers in de bedrijfstak goed toepasbaar, en bovendien consistent en voor alle betrokkenen begrijpelijk is.

Eensgezindheid
De leden van het CBRB zijn eensgezind in hun opvatting dat de inhoud van de CAO geheel moet worden vernieuwd. Verschillend wordt nog wel nog gedacht over de vraag of, en onder welke voorwaarden, een door de werknemersorganisaties voorgestane 'verlenging' van de oude CAO tot 2008 aanvaardbaar is. Het is echter voorbarig daaruit verdeeldheid af te leiden. Immers, niet alleen zijn de onderhandelingen nog niet begonnen, maar ook is de inzet van de werkgeversorganisaties nog niet expliciet en volledig kenbaar gemaakt. Het CBRB kan pas aan onderhandelingen deelnemen nadat intern een onderhandelingsmandaat voor een nieuwe CAO is vastgesteld; naar verwachting zal dat eind februari het geval zijn.

CAO-loze periode
Evident is dat het bereiken van overeenstemming over een nieuwe CAO geen eenvoudige zaak zal zijn en een zorgvuldige aanpak vereist. Het CBRB meent dat aan dit doel prioriteit moet worden gegeven. Nu de werknemersorganisaties verlenging van de oude CAO, waarmee zij kennelijk een CAO-loze periode willen voorkomen, op voorhand als breekpunt bestempeld hebben zal het CBRB zich hierover opnieuw beraden.

© CBRB Rotterdam, 18.01.2007

Noot voor de redactie (