Gemeente Tilburg

Datum
18 januari 2007

Antilliaanse jongeren uit Tilburg krijgen kans op werk op Antillen

Wethouder Gon Mevis: "Een goed alternatief, dicht bij hun familie"

Tien werkloze Antilliaanse jongeren uit Tilburg krijgen begeleiding om werk te vinden op de Antillen. De gemeente Tilburg sluit hiervoor een contract met het gespecialiseerde bedrijf Sosio na Trabou. Wethouder Gon Mevis (Inkomen, werk en participatie): "Jaarlijks vestigen zich 100 tot 150 Antilliaanse jongeren in Tilburg op zoek naar een beter bestaan. Het merendeel slaagt hier in. Maar sommige jongeren hebben geen stabiele thuissituatie, gaan zonder diploma van school, worden werkloos en dreigen verzeild te raken in de criminaliteit. Deze jongeren willen we een goed alternatief bieden op de Antillen, dicht bij hun familie. Alleen gemotiveerde jongeren die al geruime tijd hier zijn en voor zichzelf een betere kans zien op de Antillen, komen in aanmerking voor het project".

In 2006 is een eerste poging gedaan om een soortgelijk project van de grond te tillen. Dat is toen niet gelukt. "Maar dit keer wordt de kans op succes vergroot door samenwerking te zoeken met bedrijven die goed kunnen omgaan met de specifieke problemen van Antilliaanse jongeren. In Tilburg zal Sociale Zaken samen met Direkshon en het Regiepunt Jongeren bekijken welke jongeren geschikt zijn voor het project", aldus Mevis. Deze jongeren worden voorbereid op de terugkeer naar de Antillen en krijgen zonodig een training.

Sosio na Trabou

Op de Nederlandse Antillen zorgt Sosio na Trabou voor huisvesting bij familie, coaching, opleiding, training en begeleiding richting een baan. Dit bedrijf heeft een uitgebreid netwerk op de Antillen, waardoor het maatwerk kan leveren bij de plaatsing van de jongeren. Dat heeft het bedrijf al bewezen met Antilliaanse jongeren uit Groningen.

Het traject duurt maximaal 12 maanden. De gemeente Tilburg betaalt voor de begeleiding maximaal E 14.750 per deelnemer. Daar staat tegenover dat de bijstandsuitkering stopt zodra de deelnemers op de Antillen aankomen. In het bedrag zit een loonkostensubsidie voor bedrijven inbegrepen, die kan variëren van E 2.500,- tot E 5.000,- euro. De totale kosten per deelnemer zijn vergelijkbaar aan een traject in Nederland. Tijdens de proefperiode staat het project ook open voor uitkeringsgerechtigden boven de 27 jaar.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, telefoon 013 542 88 19


---- --