Gemeente Amsterdam



Straatcoaches zitten jongeren op de huid

18 januari 2007
-
Chris Bos

Amsterdam heeft sinds 1 november 2006 een nieuw middel tegen jeugdoverlast. Straatcoaches zijn actief aanwezig in de straten van stadsdeel Slotervaart: 'Je moet ze gewoon dicht op de huid zitten.'

De eerste ervaringen in Slotervaart zijn positief. Winkeliers rond het Sierplein, waar de straatcoaches meteen aan de slag zijn gegaan, melden een afname van de overlast.

De straatcoaches fietsen dagelijks in koppels door buurt. Zeven dagen per week en tot 's-avonds laat. Zij rapporteren aan de thuisteams die zonodig binnen 24 uur op bezoek gaan bij de raddraaiers en hun ouders.

Straatcoaches in actie

`Weet je wat het is? De kleintjes leren het van de oudere jongens. En die nemen hun kleine broertjes vaak weer in bescherming, dus die gastjes voelen zich vogelvrij,' is de ervaring van een van de twintig straatcoaches in Slotervaart.

Straatcoaches Jermaine en Mohammed op de fiets Schaamte

Voor de thuisteams in Slotervaart zijn zeven mensen met een Marokkaanse achtergrond aangetrokken. Stadsdeelvoorzitter Marcouch: `Waar het om gaat is dat de betreffende ouders weten wat hun kinderen uitspoken. Vaak merken die ouders het helemaal niet als hun kinderen nauwelijks naar school gaan en op straat de boel verzieken. We bewijzen hen een dienst door ze indringend te informeren. De ouders moeten de Marokkaanse schaamtecultuur gebruiken om een einde te maken aan onacceptabel gedrag.'

Belangstelling uit andere stadsdelen

In andere Amsterdamse stadsdelen groeit de belangstelling voor de nieuwe aanpak. Als de proef in Slotervaart slaagt, zullen ook daar straatcoaches en thuisteams worden ingezet. De bedoeling is dat uiteindelijk het aantal hinderlijke jeugdgroepen in 2010 is gehalveerd.