Gemeente Weert

18 januari 2007

Initiatief past binnen topregio voor duurzame paardenhouderij

NIEUWE MBO+-OPLEIDING PAARDENSPORT IN LIMBURG

Het CITAVERDE College in Roermond gaat samen met Dressuur- en Springstal 'De IJzeren Man' in Weert met ingang van het schooljaar 2007-2008 een nieuwe, voor Nederland unieke, MBO+-opleiding Paardensport aanbieden. Voor die 'Paardenacademie Weert' wordt de lat hoog gelegd: 'het wordt de beste opleiding in Nederland', aldus de initiatiefnemers. Het initiatief hiervoor is genomen door de heer A. Gordijn, eigenaar van de dressuur- en springstal De IJzeren Man. De opleiding wordt deels in Weert en deels in Roermond verzorgd. De nieuwe opleiding past goed in de topregio voor een duurzame sector paardenhouderij. Dat is waar de samenwerking tussen paardenondernemers in de regio Weert en de gemeente Weert op is gericht. Die samenwerking in het Paardenhuis, heeft geleid tot het project Paardenacademie. Ook de provincie Limburg is blij met dit initiatief, zo heeft deputé M. Eurlings laten blijken: "Dit initiatief is niet alleen een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, maar kan ook uitmonden tot een spin of voor zowel de paardensector als de toeristische sector. Juist deze kruisverbanden met andere sectoren zijn voor de sector toerisme in Noord- en Midden Limburg van belang."

De nieuwe opleiding is een goed voorbeeld van de werkwijze zoals die ook bij de Task Force Triple Weert wordt gehanteerd. Breng via de driehoek Kennisinstelling (Citaverde), Ondernemer (A. Gordijn) en Overheid (gemeente Weert) partijen bij elkaar en ontwikkel zo nieuwe initiatieven.

Absolute top
De heer Gordijn van De IJzeren Man heeft het CITAVERDE College benaderd met de vraag of het mogelijk is een nieuwe opleiding Paardensport op MBO+-niveau te starten. Het CITAVERDE College biedt al vele jaren de zeer succesvolle opleiding Paardenhouderij aan. Deze vraag kwam mede voort uit het gegeven dat een aantal zeer talentvolle jongeren op dit moment niet de kansen en mogelijkheden krijgt om binnen de spring- en dressuursport door te groeien naar de absolute top.

Inspelen op vragen
Binnen het Middelbaar Beroeps Onderwijs wordt het steeds belangrijker om snel en adequaat in te spelen op opleidingsvragen en -wensen van het beroepenveld. Vandaar dat het CITAVERDE College deze uitdaging heeft opgepakt om, binnen een gezamenlijk te starten nieuwe opleiding, die talenten uit heel Nederland deze kans wél te bieden.

Kaders
De kaders en voorwaarden voor deze nieuwe opleiding zijn inmiddels vastgesteld. In een notendop:

- Het betreft een volledige MBO-opleiding met een zogenaamd 'plus'-deel. De leerling krijgt naast een breed scala aan praktijklessen, bijvoorbeeld ook theorievakken aangeboden als talen, economie, exacte vakken, maar ook ondernemers- en managementvaardigheden;
- De opleiding moet voor ouders en leerlingen financieel laagdrempelig zijn;
- De beroepspraktijk is het uitgangspunt;

- Behalve aan kennis en vaardigheden wordt veel aandacht besteed aan houding en attitude van de aankomend topsporter;
- De opleiding moet van een kwalitatief hoog niveau zijn. CITAVERDE College neemt hierin haar verantwoordelijkheid door inhoud te geven aan de opleiding vanuit de wettelijk vastgestelde kaders binnen de nieuwe competentiegerichte kwalificatiestructuur. Concreet betekent dit dat iedereen die afstudeert na vier jaar een volwaardig MBO-diploma niveau 4 ontvangt, maar zoals gezegd: met een belangrijk 'plus'-deel! Voor specifieke vakken worden vakmensen ingezet die hun sporen in de paardensport ruimschoots hebben verdiend. Topdocenten voor toptalenten! Een gedeelte van het programma betreft theorie. Dit zal worden verzorgd in Roermond en voor specifieke onderdelen in Weert. De overige dagen betreffen praktijk die zal worden ingevuld bij De IJzeren Man in Weert.

Werken met toppaarden
De leerlingen zullen worden gekoppeld aan een tiental (top)paarden die door de heer Gordijn ter beschikking worden gesteld. In vaste koppels werken twee leerlingen steeds met hetzelfde paard. Hiervoor, maar ook voor alle andere faciliteiten die De IJzeren Man biedt, betalen de leerlingen een aanvullende bijdrage. De hoogte daarvan zal echter geen beletsel zijn om aan deze opleiding te beginnen.

Open dag
Tijdens de Open Dag op 2 februari 2007 in Roermond zal er ruimschoots aandacht worden besteed aan deze nieuw te starten opleiding Paardensport. Met geïnteresseerde leerlingen wordt een afspraak gemaakt voor een vervolg in Weert waar een vervolg-Open Dag georganiseerd wordt, waarvoor een sprankelend programma in elkaar is gezet. Er wordt op die dag door topruiters een aantal demonstraties gegeven. Verder worden de bezoekers uitgebreid geïnformeerd over de voorwaarden om deel te kunnen nemen aan de opleiding en over de inhoud en opzet van de opleiding. Iedereen is van harte uitgenodigd om naar de Open Dag te komen op de locatie Jagerstraat 6 te Roermond. Voor meer informatie kan men ook terecht op de websites www.citaverde.nl en www.deijzerenman.com.

Noot voor de pers,