Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


WEKELIJKS PERSBERICHT

Project de Weekendstudent gaat van start
Godfried Lambriex, portefeuillehouder Onderwijs geeft op zondag 21 januari om 10 uur het startschot voor het project 'de Weekendstudent' in de Dr. Th.J. de Visserschool . De stichting Kennis en Sociale Cohesie organiseert namens het stadsdeel De Baarsjes gedurende het schooljaar op zondagen van 10.00 tot 14.00 uur 'lessen' voor 28 leerlingen van niet-Nederlandse afkomst (groep 7 en 8). Het doel is om deze leerlingen culturele bagage mee te geven om zo een goede basis te vormen voor een succesvolle schoolloopbaan en deelname aan de Nederlandse samenleving. De 'lessen' richten zich op vermindering van de taalachterstand; het vergroten van affiniteit met de Nederlandse samenleving, kunst en cultuur, het vergroten van algemene kennis; zorgen dat de leerlingen zelf oplossingen kunnen bedenken; het kweken van tolerantie, respect en verdraagzaamheid naar andere culturen, denkwijzen, religieuze stromingen en andere ideologieën en tenslotte het creëren van een zinvolle vrijetijdsbesteding. Men gaat bijvoorbeeld een bezoek brengen aan musea, kerken en synagogen. De leerlingen worden door hbo-stagiaires en studenten begeleid. Het project wordt bekostigd door het stadsdeel en enkele onderwijsfondsen. Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Volgende stap bouw Westermoskee
De ontwerp-bouwvergunning voor het realiseren van de Westermoskee in stadsdeel De Baarsjes ligt vanaf donderdag a.s. zes weken ter visie. Gedurende die tijd kan een ieder zijn of haar zienswijze indienen bij het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel. Voordat de bouwvergunning kan worden verleend, dient vrijstelling van het vigerende bestemmingsplan te worden gegegeven voor onder andere de locatie waar de moskee zal komen (verkaveling). Het noodzakelijk ontwerp-vrijstellingsbesluit wordt eveneens zes weken - tot en met 28 februari - ter visie gelegd. De ontwerpbesluiten liggen ter inzage bij de publieksbalie van het stadsdeelkantoor en bij de bibliotheek op het Mercatorplein. De moskee moet verrijzen op het voormalige Riva-terrein gelijk met de bouw van een ondergrondse parkeergarage, huurwoningen en winkel-, kantoor- en bedrijfsruimten. Meer informatie: Rinze van Opstal, 06 1299 1741.

Verkeers- en vervoersplan voor aanpak leefomgeving Met het Verkeers- en Vervoersplan De Baarsjes 2007 - 2012 wil het Dagelijks Bestuur bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid bevorderen. Maatregelen als het stimuleren van fietsgebruik en autodelen, en het verbeteren van de verkeersdoorstroming moeten de luchtkwaliteit verbeteren. Verkeersveiligheid, met name voor kwetsbare verkeersdeelnemers, is ook een belangrijk aandachtspunt in het plan. Ook moet de overlast van geparkeerde en rijdende voertuigen worden teruggedrongen. Het Verkeers- en Vervoersplan is een actualisatie van het plan uit 1996. De afgelopen tien jaar hebben zich ontwikkelingen voorgedaan, zoals de invoering van 30 kilometer zones en betaald parkeren en de groei van autobezit en -gebruik, die een actualisatie nodig maken. Het plan wordt behandeld in de Commissie Stadsdeelwerken op 10 april en in de Stadsdeelraad op 24 april. Het Verkeers- en Vervoersplan ligt vanaf 24 januari t/m 6 maart ter inzage. Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Run op huizen in De Baarsjes
De huizenprijzen in De Baarsjes zitten sinds begin 2005 in de lift. Een teken dat het goed gaat met de buurt. De vierkante meter prijs steeg van 2500 euro begin 2005 tot 2800 euro eind 2006, een stijging van twaalf procent. Ook het aantal koopwoningen in De Baarsjes neemt toe. Het aantal koopwoningen steeg van elf procent (van het totale aantal woningen) in 2003 tot 15,4 procent in 2006. Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Oproep
Klussende vaders gezocht
Beeldend kunstenaar Sabine IJsseldijk zoekt vaders die van klussen houden om samen met hun kinderen, en andere kinderen, te werken aan een kunstwerk. Het is de bedoeling dat zij onder begeleiding een ontwerp voor een kunstwerk maken en tijdens acht bijeenkomsten ook maken. Op zondagmiddag 28 januari vindt een startbijeenkomst plaats, waar de deelnemers met elkaar praten over de bedoeling van het kunstwerk en kijken welke vaders (en kinderen) mee willen werken. Zondag 28 januari om 14.00 uur in Buurtcentrum Tagrijn (In het Atelier), Balbaoplein 8. Het kunstwerk wordt onthuld op het OMWaNA Baarsjes Festival op 16 juni in en om verzorgingshuis Nieuw Vredenburgh. OMWaNA staat voor 'Oudere Migranten Werken aan een Nieuw Amsterdam' en is begonnen als een initiatief van oudere Amsterdammers van Marokkaanse, Turkse en Surinaamse afkomst. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een beweging van mensen van allerlei achtergronden en leeftijden. Samen werken zij aan een vrolijk en leefbaar nieuw Amsterdam. Informatie en aanmelden: Saskia Moerbeek of Hinde Chergui van de Stichting BMP, 020 428 2728, omwana@stichtingbmp.nl.

Uitnodiging
Vergadering droge kelders in de Krijtmolen
Speijk met Koppen, de vereniging voor droge kelders in de Van Speijkstraat, vergadert op 22 januari in de Krijtmolen (Baarsjesweg 167). Vanaf 19 uur kunnen bewoners hier met meldingen en vragen over natte kelders terecht. Om 19.30 uur begint de vergadering. Tijdens de bijeenkomst informeren Waternet en het stadsdeel bewoners over de vorderingen van de aanleg van de drainageleiding voor grondwaterafvoer. De bewoners zullen praten over hoe de vereniging verder gaat. Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810.

Wanted: jongeren voor Theaterbattle
Stadsdeel De Baarsjes zoekt jongeren uit De Baarsjes in de leeftijd van 15 tot 23 jaar die zich willen voorbereiden op een theaterbattle gedurende de komende zomer tussen jongeren uit Amsterdam-West en Amsterdam-Oost. Deelname is gratis. Theaterbattle is een vorm van interactief theater, georganiseerd door Marijn Vissers van Improphondo. Bij een theaterbattle nemen twee teams het tegen elkaar op. Een jury beoordeelt het geheel op techniek, inhoud en amusement. De spelers vragen aan het publiek suggesties op basis waarvan zij scènes gaan spelen. Het publiek mag ook mee bepalen welke groep het beste heeft gespeeld. Het stadsdeel wil door het organiseren van een 'theaterbattle' kunst aan de jongeren introduceren. In het project staat verbreiding van de kunst en de kracht van het improvisatietheater voor en door jongeren centraal. Opgave en informatie: Marijn Vissers (Improphondo), 06 2344 9183, info@improphondo.nl, www.improphondo.nl.

Meedoen: verhalen over Baarsjes
Fattoria Mediale zoekt deelnemers voor het video- en verhalen project Trading Mercator Stories. Het project, georganiseerd in samenwerking met Stichting Beheer Mercatorplein, de openbare bibliotheek en Shivalinge, brengt het culturele verleden en leven van het stadsdeel de Baarsjes en zijn bewoners in beeld. Buurtbewoners en geïnteresseerden kunnen meedoen aan de workshops verhalen vertellen of verhalende video's produceren. Woensdag 31 januari om 17 uur in de openbare bibliotheek op het Mercatorplein is een infobijeenkomst over het project, de workshops en wanneer het plaats gaat vinden. Een onderdeel van het project wordt geproduceerd door studenten audiovisuele media van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hiervoor zoeken zij mensen die actief zijn in de wijk en hun verhaal willen vertellen. Dit vindt plaats van 22 tot 26 januari. Wie mee wil doen neemt contact op met Martine Posthuma de Boer, tel. 020 612 5912, e-mail: tradingmercatorstories@gmail.com. Meer informatie over Trading Mercator Stories: www.fattoriamediale.org/tms.

Gezocht: autochtone bewoners voor 'Döner en Stamppot' Stadsdeel De Baarsjes zoekt gezinnen van autochtone Nederlanders (liefst met kinderen) voor het project 'Döner en stamppot'. Het is de bedoeling dat begin volgend jaar ongeveer vijftien kinderen van allochtone afkomst in de leeftijd van 11/12 jaar een keer komen eten bij oorspronkelijk Nederlandse gezinnen. Op hun beurt gaan de gezinnen ook een keertje eten bij de kinderen thuis. Wie interesse heeft, kan zich opgeven bij Ada Jongejan (tel. 589 25 95 of via mail: a.jongejan@baarsjes.amsterdam.nl)

Uit de stadsdeelraad

Raadscommissie kritisch over veiligheid fietsers Baarsjesweg PvdA en GroenLinks willen de veiligheid van fietsers op de vernieuwde Baarsjesweg nog beter maken. Ze vroegen dinsdag 16 januari aan verkeerswethouder Ab Cherribi om een markering of misschien zelfs een fietsstrook in de gevaarlijke bocht op de Baarsjesweg voor het stadsdeelkantoor. Het stadsdeel heeft plannen gemaakt om de Baarsjesweg op te knappen. Het wordt een 30 kilometer zone met drempels om de verkeersveiligheid te verbeteren en er wordt groot onderhoud gepleegd. De Fietsersbond meldde de raadsleden afgelopen dinsdag zich nog volop zorgen te maken over fietsers die richting de Postjesweg gaan. Omdat de parkeerplaatsen in de bocht worden verplaatst van de kant van de stoep naar de waterkant, zullen parkerende en vertrekkende automobilisten de fietsers niet goed kunnen zien, zo meent de Fietsersbond. Zijn klacht werd gehoord door PvdA en GroenLinks. Zij vragen zich af of er een duidelijke markering kan komen om te voorkomen dat de situatie voor fietsers onveiliger wordt. GroenLinks wil het liefst een fietsstrook in de bocht voor het stadsdeelkantoor. De PvdA zal de problemen met fietsers nog eens in de fractie bespreken, wellicht dat het opofferen van parkeerplaatsen soelaas biedt. VVD en D66 toonden zich wel tevreden over de gemaakte plannen. De stadsdeelraad neemt op dinsdag 30 januari een definitief besluit over de inrichting van de nieuwe Baarsjesweg.

Raadscommissie praat over Mercatorplein
De raadscommissie Wonen praat dinsdag 23 januari over de laatste plannen voor het Mercatorplein. Het Mercatorplein krijgt een uitgebreide opknapbeurt. Een van de plannen waar de raadscommissie zich dinsdag over buigt, is het schrappen van de Vespuccimarkt op vrijdag. De raadscommissie praat verder over het Bestuursakkoord, waarin op acht punten de samenwerking met de Centrale Stad en de andere stadsdelen wordt geregeld. De raadscommissie Wonen vergadert op dinsdag 23 januari vanaf 20.00 uur in de raadzaal van het stadsdeelkantoor. Insprekers kunnen zich vooraf melden via griffie@baarsjes.amsterdam.nl of via 020 5892 432.

Agenda

Aanmelden voor het Digitaal Bewonerspanel De Baarsjes? Surf naar www.baarsjes.amsterdam.nl.

|Januari      |                                   |                   |
|Dag & tijd   |Wat is er te doen                  |Waar               |
|Do. 18       |'Rol van media in het islamdebat'  | Hudsonhof         |
|januari      |Om 18 uur de oriëntaalse maaltijd: |                   |
|18 uur       |hiervoor wel aanmelden via         |                   |
|             |rnetjes@raad.amsterdam.nl. Met o.a.|                   |
|             |Coskun Coruz (CDA).                |                   |
|             |                                   |                   |
|Vr. 19       |Film: Naked van Bram van Vreeswijk.|Illuseum           |
|januari      |                                   |Witte de Withstraat|
|20.30 uur    |Entree 6 euro. Info:               |120                |
|             |www.illuseum.com en                |                   |
|             |illuseum@gmail.com.                |                   |
|             |                                   |                   |
|20-21 januari|Winterbraderie                     |Mercatorplein      |
|             |Weekend braderie met winterse      |                   |
|10-17 uur    |surprise. Organisatie: Midland.    |                   |
|             |                                   |                   |
|21 januari - |Expositie 'Land' van Stefanos      |By the way         |
|23 februari  |Tsicopoulos.                       |Witte de Withstraat|
|             |Info: www.bytheway.nl en           |140hs              |
|             |info@bytheway.nl.                  |                   |
|             |                                   |                   |
|T/m 22       |Expositie De vlucht naar Egypte van|Foam lab           |
|januari      |Jan Dietvorst.                     |Witte de Withstraat|
|17-24 uur    |                                   |122                |
|             |                                   |                   |
|Zo 28 jan    |Bent u een klussende vader?        |Tagrijn            |
|14 uur       |Werk mee aan het kunstwerk van     |Balboalplein 8     |
|             |klussende vaders in De Baarsjes.   |                   |
|             |Het kunstwerk wordt onthuld op het |                   |
|             |OMWANA Baarsjes festival, op 16    |                   |
|             |juni in Nieuw Vredenburgh.         |                   |
|             |Organisatie: Stichting BMP.        |                   |
|             |                                   |                   |
Kijk voor meer activiteiten en exposities op www.baarsjes.amsterdam.nl.

Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.


---- --