Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van donderdag 18 januari 2007

Toegankelijk toerisme is troef

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois stelt tevreden vast dat de Vlaamse toeristische sector steeds meer inspanningen levert voor toegankelijkheid. "Sinds 2002 investeerden we ruim 2 miljoen in de toegankelijkheid van hotels. Het is ook een essentieel criterium in al onze subsidieprogramma's voor infrastructuurwerken. Om ondermeer toeristen een idee te geven over de toegankelijkheid van hun bestemming, is een algemene Vlaamse databank in opbouw. Hopelijk kunnen we die snel koppelen aan het Europese informatiesysteem 'OSSATE'. Ook buitenlandse toeristen kunnen dan zien hoe toegankelijk Vlaanderen is."

Dat zei Bourgeois vandaag in zijn toespraak op "Europe for All", de conferentie die de Europese Commissie vandaag en morgen houdt over toegankelijkheid. Toerisme Vlaanderen is sponsor van het evenement.

De toeristische sector beseft steeds beter dat toegankelijkheid een troefkaart is in de harde concurrentiestrijd. Niet enkel voor rolstoelgebruikers, maar voor alle personen die wat moeilijker te been of minder mobiel zijn. Ook reisgrage senioren, zwangere vrouwen, ouders met buggy's en zelfs personen met zware bagage weten liften, een drempelloze ingang en aangepaste sanitaire voorzieningen te waarderen.

"Vlaanderen trekt bijvoorbeeld heel wat oudere reizigers aan, en met de vergrijzing wordt deze doelgroep steeds groter. Voor hen speelt die toegankelijkheid een grote rol in hun keuze," beseft Bourgeois.

Sinds 2002 werd al ruim 2 miljoen euro geïnvesteerd in de toegankelijkheid van hotels. Dit is slechts een fractie van de totale verbouwingskost, gezien 70% van de kosten door de hotels zelf wordt gedragen. Bij eigen bouwwerken van Toerisme Vlaanderen, zoals de Antwerpse jeugdherberg, is het een absolute prioriteit. Voor het verkrijgen van subsidies van de Vlaamse overheid voor infrastructuurwerken aan private jeugdverblijven, op campings of aan toeristisch-recreatieve attracties, geldt toegankelijkheid steeds als een essentieel criterium.

De Vlaamse databank www.toegankelijkvlaanderen.be (http://www.toegankelijkvlaanderen.be/), gecoördineerd door Gelijke Kansen Vlaanderen met Toerisme Vlaanderen als belangrijke partner, is in volle ontwikkeling. Wat betreft de toeristische sector werden al ongeveer 300 toeristische gebouwen doorgelicht. Tegen 2009 moet de toegankelijkheid van 30% van de toeristische sector in kaart zijn gebracht. Om de internationale markt gedetailleerd te kunnen informeren over de toegankelijkheid van Vlaanderen, hoopt Bourgeois de Vlaamse databank snel te kunnen koppelen aan de Europese. Daarvoor worden de technische mogelijkheden nog onderzocht.

De arbeidsintensieve doorlichtingen worden ondermeer gerealiseerd via een tewerkstellingsproject bij Westkans, het toegankelijkheidsadviesbureau voor West-Vlaanderen. Met een budget van 35.000 euro wordt de tewerkstelling van enkele medewerkers in West-Vlaanderen gesubsidieerd. Minister Bourgeois bekijkt of dit systeem kan worden uitgebreid naar andere provincies.

www.toegankelijkvlaanderen.be (http://www.toegankelijkvlaanderen.be/)

http://www.ossate.org/ (http://www.ossate.org/)

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Mevr. Marijke Verboven
Tel.: 02 552 70 89
Gsm: 0475 48 12 32
E-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1169096414349&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht