Ingezonden persbericht


Persbericht
18 januari 2007

Organisaties willen Groene Hart in regeerakkoord

Zeven maatschappelijke organisaties hebben vandaag de onderhandelaars van CDA, ChristenUnie en PvdA in een brief opgeroepen om het Groene Hart toegankelijk te maken voor recreatie. Alleen dan wordt dit gebied het visitekaartje van de Randstad.

De oproep komt van de ANWB, de Milieufederatie Zuid-Holland, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de Kamer van Koophandel, LTO Noord en Neprom. Deze zeven organisaties werken samen in het Groene Hart Pact en willen dat het Groene Hart een onlosmakelijk onderdeel van de Randstad wordt. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat de bewoners van de Randstad zich verbonden voelen met het nationaal landschap. Zij moeten als fietsers en wandelaars vanuit de steden makkelijk de weg kunnen vinden naar de polders. Nu is het Groene Hart op veel plekken nog slecht toegankelijk voor recreanten en dat beperkt de bereidheid om fors te investeren.

,,Alleen als je het gebied uitnodigend openstelt met nieuwe fietspaden, robuuste natuur en met goede garanties voor het voortbestaan van het cultuurlandschap, komt het Groene Hart in de harten van de zes miljoen Randstedelingen", aldus Paul Langeweg van de ANWB. ,,Met gerichte ingrepen kan het landschap nog zoveel mooier en toegankelijker worden. Dan wordt het ook voor ondernemers aantrekkelijk om te investeren in een goed voorzieningenniveau voor toeristen en inwoners van de kleine kernen. Bovendien wordt hiermee de aantrekkelijkheid van de Randstad als geheel voor internationale bedrijvigheid versterkt."

Het Groene Hart Pact Heeft zelf een aantal projecten om de kwaliteit van het Groene Hart verder te verbeteren. Maar volgens de coalitie is een stevige regie vanuit het Rijk en een solide financiering van de plannen wel noodzakelijk. ,,Door die punten op te nemen in het regeerakkoord wordt het Groene Hart een wezenlijk onderdeel van de Randstad; van de nieuwe provincie waar Wim Kok over spreekt. Investeren in het Groene Hart moet dan ook een wezenlijk onderdeel zijn van het urgentieprogramma voor de Randstad, die de commissie Kok heeft geïntroduceerd."

Voor meer informatie over dit persbericht of over de brief aan de onderhandelaars van CDA, ChristenUnie en PvdA kunt u terecht bij Ivo Rodermans van de Milieufederatie Zuid-Holland op nummer 010 476 5355.


---- --
Aan: dhr. Balkenende
c.c. dhr. Wijffels, dhr. Bos, dhr. Rouvoet en dhr. J.P. Balkenende c.c.
c.c. landelijke pers

Betreft: Hartekreet voor Groene Hart t.b.v. formatiebesprekingen Behandeld door: dhr. T. Breuer

Geachte formateur, geachte heer Balkenende,

Het Groene Hart is het visitekaartje van Nederland: De kenmerkende uitgestrekte weidegebieden met grazende koeien, sloten tot aan de horizon, fraaie luchten gereflecteerd in weidse plassen. Het Groene Hart is ook de binnentuin van de Randstad, het centraal gelegen open weidelandschap omringd door steden, maakt de metropool Randstad uniek in Europa. Dit is het Holland waarvoor toeristen graag nog eens terugkomen.

Het Groene Hart Pact verenigt maatschappelijke organisaties en neemt tal van initiatieven om het Nationaal Landschap te realiseren. Wij roepen het Rijk hiermee op om zichzelf effectiever te organiseren en om met meer regie zich in te zetten voor het behoud en de ontwikkeling van dit Nationale Landschap. Wij pleiten er daarom voor om in het regeerakkoord op te nemen:


1. In het urgentie programma voor de Randstad (advies van de commissie Kok) neemt het Rijk haar verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van het Nationale Landschap, als wezenlijk onderdeel van de Deltametropool. In samenwerking met de Holland Acht ontstaat meer samenhang tussen de diverse ruimtelijke investeringen en initiatieven van overheidsinstanties.


2. Naast de reeds in gang gezette korte termijn aanpak uit het Uitvoeringsprogramma komt er een investeringsprogramma voor het Groene Hart op de langere termijn. Voor het realiseren van robuuste onderdelen van het Nationaal Landschap zorgt het Rijk voor financiering. Met name de relatie tussen de grote steden en het Groene Hart behoort tot die robuuste onderdelen.

Terecht is het Groene Hart in de Nota Ruimte uitgeroepen tot belangrijkste en grootste Nationaal Landschap van Nederland. We mogen trots zijn op de bescherming van het meest waardevolle cultuurlandschap in ons land. Maar pas wanneer fietsers en wandelaars van huis uit de weg naar het polderlandschap weten te vinden komt het Groene Hart in de harten van alle 6 miljoen Randstedelingen. Met gerichte ingrepen kan het landschap zoveel mooier en toegankelijker worden, dan wordt het ook aantrekkelijker voor ondernemers te investeren in een goed voorzieningenniveau voor toeristen, recreanten en inwoners van de kleine kernen.

Door deze punten op te nemen wordt het Groene Hart een wezenlijk onderdeel van de Randstad en het visitekaartje van Nederland.

Hoogachtend,

ir. Paul H.R. Langeweg

Voorzitter Groene Hart Pact

-----------------------

Het Groene Hartpact is een coalitie van zeven maatschappelijke organisaties die elkaar gevonden hebben in een aantal gemeenschappelijke ideeën over de toekomst van het Groene Hart. Die zeven zijn de Kamers van Koophandel, de ANWB, Staatsbosbeheer, Vereniging Natuurmonumenten, Land en Tuinbouworganisatie LTO Noord, de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkelingsmaatschappijen NEPROM en de Milieufederaties. Ook wordt er samen gewerkt met VVV Groene Hart, die de recreatieondernemers heeft verenigd om het aanbod van verblijfsaccomodaties te verbeteren. Deze soms qua doelstelling uiteenlopende partijen zijn allen van mening dat een economisch vitaal, landschappelijk aantrekkelijk en ecologisch waardevol Groene Hart door constructieve samenwerking tot stand kan komen.

Het pact bundelt diverse initiatieven en projecten van maatschappelijke partijen. Zij stimuleert projecten waarbij nieuwe en onverwachte samenwerkingsvormen tussen de deelnemende organisaties tot meerwaarde kunnen leiden. Deze samenwerking heeft sinds de oprichting in 2005 geleid tot een aantal toonaangevende projecten die moeten leiden tot investeringen in de ruimtelijke kwaliteit.


---- --