Datum: 18 januari 2007

Hollands Midden Storm geeft overlast in de regio Politie Hollands Midden, de brandweer en de ambulance diensten uit dezelfde regio hebben hun handen vol gehad aan de storm die de laatste uren over het land raasde. Rondvliegend materiaal zoals dakpannen, afdekplaten, reclameborden en omvallende bomen en vliegende takken hebben de nodige problemen gegeven.

Het KNMI liet gisteravond al weten dat het stormachtig zou worden. Vanochtend vroeg kwamen de eerste meldingen van weeroverlast bij de politie binnen. Naar mate de wind toenam nam het aantal meldingen ook toe. Rond 15.00 uur raasde er een storm met windkracht 10 over de regio. Op dat moment kwamen er nog steeds veel meldingen bij de hulpdiensten binnen, maar werden er ook nog meldingen afgehandeld. Dit betekende dat er door de hulpdiensten keuzes moesten worden gemaakt.

Op de gemeenschappelijke meldkamer (politie, brandweer, ambulancediensten) kwamen alle meldingen binnen. Uiteenlopende meldingen over verkeersongevallen, omgevallen bomen en weggewaaide dakpannen. In de ochtend nam de meldkamer zo'n 1000 telefoons aan, normaal gesproken is dit aantal verspreid over de hele dag.

Rond 16.00 uur waren er ongeveer tien mensen die naar het ziekenhuis waren gebracht vanwege letsel. Het gaat voornamelijk om mensen die op de fiets aan het verkeer deelnamen en door de harde wind omgeblazen werden.

Een scala van incidenten . Vanmorgen schaarde op de N11 richting Bodegraven een vrachtauto die vervolgens door de harde wind op zijn kant kwam te liggen. De N11 is wegens takelwerkzaamheden gedurende een bepaalde tijd afgesloten geweest.

. Op de Groenhovenweg in Gouda viel een auto op een boom, niemand raakte gewond, maar de auto raakte flink beschadigd.

. In Rijnsburg op de Duizendschoon viel een lantaarn op een personenauto, ook hier raakte niemand gewond.

. In Stolwijk op de Goudseweg vlogen plaatmateriaal van een pand in aanbouw de weg op. Voor de veiligheid van de verkeersdeelnemers werd de weg afgezet. Dit leverde in de middag stremming op van het verkeer.

. In Leiden en Voorschoten werd er door bewoners gemeld dat zij een sterke chemische lucht roken. Dit bleek afkomstig te zijn van het havengebied in Rotterdam.

. Op de Europaweg in Leiden waaide een bestelauto van de weg af en belandde in het water. Ook hier raakte niemand gewond.

. Op de N207 ter hoogte van Leimuiden werd een bestelauto omgeslagen door de wind. De bestuurder wist ongedeerd uit de auto te komen.

--- noot voor de redactie/