Universiteit Twente

Ultrasnelle optische chip bindt strijdt aan tegen virusuitbraken

Virussen detecteren en hun concentratie meten, in niet meer dan enkele minuten. Dat wordt mogelijk met de ultragevoelige sensor die onderzoeker dr. Aurel Ymeti heeft ontwikkeld samen met dr. Hans Kanger, prof.dr. Jan Greve en prof.dr. Vinod Subramaniam van de Biophysical Engineering groep van de Universiteit Twente. Snelle screening in ziekenhuizen of op luchthavens, om uitbraak van bijvoorbeeld SARS vóór te zijn, wordt met de nieuwe sensor mogelijk; een klein speeksel- of bloedmonster volstaat. De onderzoekers presenteren hun resultaten in de februari-editie van Nano Letters, en trekken nu al de aandacht van onder meer MIT's Technology Review.

De vraag naar een detectiemethode die snel, gevoelig en gemakkelijk in het gebruik is, is actueel in het licht van recente uitbraken van onder meer SARS en het H5N1 vogelpestvirus. Zeker in gebieden die niet kunnen beschikken over geavanceerde laboratoria, is een handheld detector het beste alternatief, maar dit geldt eigenlijk voor alle plaatsen waar ter plekke een snelle screening vereist is. De onderzoekers zijn erin geslaagd een compact prototype te maken door twee technieken te combineren: meting van een interferentiepatroon van licht en antilichaam-antigen herkenning.

Het lichtpatroon dat binnen enkele minuten verschijnt, geeft meteen informatie over de aanwezigheid en concentratie van virussen. De detector heeft daarvoor een aantal verschillende lichtgeleidende kanalen die elk gevoelig zijn gemaakt voor een specifiek virus. Elk kanaal heeft daarvoor een coating van antilichamen die bij het betreffende virus horen. Licht, afkomstig uit een laser, wordt uitgesplitst over de kanalen. Hebben zich virusdeeltjes gehecht aan de antilichamen, dan verandert de gang van het licht. Deze verandering komt tot uiting in het interferentiepatroon: een vingerafdruk van de aanwezige virussen en hun concentratie is het resultaat. Deze methode is extreem gevoelig. Het is zelfs mogelijk om de binding van één enkel virus deeltje te meten.

Schematische weergave van de sensor: monochromatisch licht van een laser bron wordt in een kanaal golfgeleider gekoppeld en verdeeld over vier parallelle kanalen. Deze vier kanalen worden gevormd door een referentie kanaal (4) en drie meet kanalen (1-3) die gebruikt worden om verschillende virussen te meten door op deze kanalen de juiste antilichamen aan te brengen. Het licht dat uit de vier kanalen komt interfereert met elkaar om op een CCD camera een interferentie patroon te vormen. Specifieke binding van een virus aan een van de drie kanalen door middel van de aangebrachte antilichamen veroorzaakt een fase verschuiving van het licht in dat kanaal. Deze fase verschuiving wordt gemeten als een verschuiving van het interferentie patroon. Op deze manier geeft een analyse van het interferentie patroon informatie over de hoeveelheid virus deeltjes die zich op de verschillende kanalen gehecht hebben.

De onderzoekers stellen in hun publicatie dat de techniek beter geschikt is dan bijvoorbeeld het bestaande Polymerase Chain Reaction (PCR): eenvoudiger in het gebruik, sneller, en toch met een vergelijkbare gevoeligheid. Voordeel is onder meer dat een bloed- of speekselmonster nauwelijks voorbewerkt hoeft te worden voor de meting. Ook is het mogelijk om modules voor verschillende virustypen snel uit te wisselen.

Het prototype waarover nu in Nano Letters wordt gepubliceerd, is resultaat van het promotie-onderzoek van Aurel Ymeti. Zijn onderzoek is gefinancierd door de Technologiestichting STW, en is verricht samen met ondernemingen zoals Paradocs Group BV, bioMériex BV, en LioniX BV. Het onderzoek van de groep Biophysical Engineering is ingebed in twee UT-instituten: het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie en het BMTI Instituut voor Biomedische Technologie. Voor de verdere ontwikkeling tot een commercieel prototype is al contact gelegd met een Nederlandse onderneming.

Het artikel, getiteld, `Fast, ultrasensitive virus detection using a young interferometer sensor' door A. Ymeti, J. Greve, P.V. Lambeck, Th. Wink, S.W.F.M. van Höwell, T.A.M. Beumer, R.R. Wijn, R.G. Heideman, V. Subramaniam, and J.S. Kanger verschijnt in de februari-editie van Nano Letters. Het is al digitaal beschikbaar.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244

Top
Laatst gewijzigd op 18-01-2007 18:55:45 door Webmaster