Radboud Universiteit Nijmegen


Grote Europese subsidie voor Tissue Engineering

Prof. dr. Wouter Feitz en dr. Toin van Kuppevelt .hebben een Europese subsidie ontvangen van bijna 8 miljoen euro. Tot 2011 wordt met diverse Europese bedrijven en kennisinstellingen gewerkt aan een groot project op het gebied van de weefselkweek (tissue engineering).

Kinderuroloog Wout Feitz: "We gaan onderzoeken of we met zelfgemaakte weefsels enkele ernstige aangeboren afwijkingen bij jonge kinderen beter kunnen behandelen. Het gaat bijvoorbeeld om pasgeborenen bij wie een stuk van de slokdarm of het middenrif ontbreekt. Maar ook kinderen bij wie de blaas en urinewegen niet volledig zijn aangelegd komen in aanmerking. Met extra weefsel - eventueel gemaakt op basis van cellen van de kinderen - zijn de huidige behandelingen waarschijnlijk sterk te verbeteren."

Biochemicus Toin van Kuppevelt concentreert zich vooral op de samenstelling en productie van mallen en matjes. "Aan basismateriaal van collageen of polymeren kunnen we bijvoorbeeld groeifactoren toevoegen", zegt hij. "Maar zo'n afbreekbaar biochemisch matje, waarmee we nieuw weefsel willen maken, is ook in te zaaien met stamcellen, spiercellen en epitheelcellen. We bekijken welke combinaties in welke situaties het beste zijn. Werk, dat we zo snel mogelijk van kweekschaaltje via dierexperimenten naar de eerste klinische onderzoeken bij de patiënt willen brengen. Van molecuul naar mens, daar draait het om."

In de hele ontwikkeling wordt nauw samengewerkt met patiënten, patiëntenverenigingen en andere belanghebbenden. "Grensverleggende ontwikkelingen - en daar gaat het hier om - moeten vorm krijgen in een voortdurende dialoog met patiënten en de maatschappij", zegt Feitz. "Voorlichting over de mogelijkheden van tissue engineering en openheid over de gevolgde route zijn daarom onlosmakelijk met ons project verbonden."