Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Stormschade Noord- en Oost-Gelderland (vervolg 21.00 uur) |
Hoewel de storm aan het afnemen is, is er nog steeds sprake van de nodige drukte op de gemeenschappelijke meldkamer van de hulpdiensten in Noord- en Oost-Gelderland. Voor het ruime van een aantal omgevallen bomen op de Noord Veluwe is de hulp van de genie ingeroepen en de doorgaande wegen vrij te krijgen.

Inmiddels is het aantal omgewaaide bomen opgelopen tot boven de driehonderd. De brandweer geeft geen prioriteit meer aan het opruimen, zolang er geen direct gevaar is. Door de storm zijn er wel een aantal (bijna)ongelukken gebeurd.

In Aalten is de achterkant van een loopstal ingestort. De honderd koeien hebben het allemaal overleefd en zijn ergens anders ondergebracht. Ook in Aalten is, aan de Budingdijk, een groot deel van een boerderij ingestort. De bewoonster is in veiligheid gebracht. Bij Elburg is in Noordeinde iemand die in een weiland liep, getroffen door een op drift geraakte surfplank. Hij moest naar een ziekenhuis vervoerd worden. Het dak van een manege in 's Heerenberg stortte in. De paarden konden tijdig geëvacueerd worden. In Emst ontstond er een gaslek door een omgevallen boom. Ook daar was er geen sprake van persoonlijke ongelukken. Rond 21.00 uur is er een hoogspanningskabel geknapt in Beekbergen. De kabel viel over de weg en zorgde voor een vonkenregen. In het bos ontstonden enkele kleine brandjes die snel geblust werden. In Hierden zijn tijdelijk enkele tientallen bungalows op een recreatiepark ontruimd in verband met de risico's voor omwaaiende bomen. De mensen zijn bij familie en een B&B-adres opgevangen dat spontaan hulp aanbood. In Doetinchem waaide vanmiddag op de Terborgseweg een muur bij een bedrijf om, waardoor een aantal geparkeerd staande auto's schade opliep. Tussen Zutphen en Baak waaide een vrachtwagen met elektronica om en blokkeerde hierdoor de doorgaande weg. De blokkade duurt tot ongeveer 21.30 uur. In Harderwijk is men nu bezig bij een partycentrum waar een dak dreigt weg te waaien. De N 302 is in verband daarmee nog steeds afgesloten.

Wegen Op de A 28 zijn de afritten bij Harderwijk tijdelijk afgesloten geweest om het verkeer uit Harderwijk de gelegenheid te geven om weg te komen. Door enkele incidenten - vanwege de storm - was het verkeer daar volledig vastgelopen en dreigde het ziekenhuis onbereikbaar te worden.

Naast de brandweer wordt de genie op dit moment ingezet om enkele doorgaande wegen in Ermelo boomvrij te krijgen. De brandweer zal zich tot laat in de avond vooral op doorgaande wegen richting en waarschuwt automobilisten op binnenwegen voorzichtig te rijden i.v.m. mogelijk afgeknapte takken en omgevallen bomen.

Spoorwegen In Apeldoorn en Zutphen zijn enkele tientallen reizigers op de stations gestrand. Zoals het zich nu laat aanzien wordt dit lokaal opgelost.

Advies De wind neemt langzamerhand af, maar om 23.00 uur wordt een korte opleving verwacht en nog steeds wordt aangeraden niet de straat op te gaan. Automobilisten moeten, vooral in het buitengebied, rekening houden met versperde wegen en niet duidelijk zichtbare omgevallen bomen. Verder adviseert de brandweer om geen houtkachels aan te steken. Door de extreme wind is de trek extra hard en het risico op schoorsteenbranden groter, net als het gevaar voor rieten daken.

Einde bericht
---


---


---

---- --