Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Overzicht stormschade regio IJsselland

Regio, 18-01-2007

De storm die donderdagmiddag en -avond over ons land trok heeft ook in het werkgebied van Politie IJsselland de nodige schade veroorzaakt. In de periode tussen 14.30 uur en 22.00 uur kreeg het telefoonnummer van de politie 0900-8844 ruim 2000 meldingen binnen. Deze meldingen werden doorgezet naar de meldkamers van politie, brandweer en ambulancedienst. De grootste problemen deden zich voor in en rond de steden Kampen en Zwolle en in de Kop van Overijssel.

De meldingen die binnenkwamen varieerden van omgewaaide bomen tot afgevallen dakpannen en gesneuvelde ruiten. Voor zover bekend op dit moment is er geen sprake van ernstig persoonlijk letsel. Gezien het vele aantal meldingen is het niet mogelijk een totaal overzicht te geven. Hieronder vermelden wij daarom de meest opvallende incidenten uit de regio.

Kampen

In de loop van de middag werd de N50 tussen Kampen-Zuid en Hattemerbroek afgesloten in verband met een van de weg geraakte vrachtwagen die gevaar opleverde voor het overige verkeer. Enige uren later werd in verband met de harde wind op de Eilandbrug de afsluiting van de N50 uitgebreid tot aan de kruising met de Frieseweg. De afsluiting van de N50 tussen Rampspol en het knooppunt Hattemerbroek blijft voorlopig gehandhaafd.

Rond 15.45 uur raakte op de Frieseweg een bus van het openbaar vervoer, die op weg was naar Emmeloord, door de harde wind van de weg. In de bus zaten naast de chauffeur 17 passagiers. Niemand raakte gewond en de passagiers wisten allen op andere manieren thuis te komen.

Aan het begin van de avond begon het hoge water in Kampen voor problemen te zorgen. Hierop werden de wegen aan beide zijden van de IJssel bij Kampen afgesloten voor het verkeer met uitzondering van de hulpdiensten. Het Waterschap Groot Salland heeft de hoogwaterbrigade opgeroepen en delen van de waterkering zijn inmiddels gesloten. Het Waterschap Groot Salland heeft tevens een informatienummer voor publiek ingesteld. Dit is nummer is 038-3393206.

Kop van Overijssel

In eerste instantie werd de dijk tussen Vollenhove en Zwartsluis (N377) afgesloten in verband met een van de weg geraakte vrachtwagen die gevaar opleverde. Enige tijd later werd ook de weg tussen Hasselt en Zwartsluis afgesloten. Dit in verband met een omgewaaide boom. Aan het begin van de avond werd besloten de doorgaande weg tussen Hasselt en Vollenhove af te sluiten. Dit voornamelijk in verband met de gevaarlijke situaties op de stukken dijk die in die route liggen.

Zwolle

s Middags werd een dokterspost aan de Turfmarkt ontruimd in verband met afwaaiende dakbedekking van de Watertoren. In de Diezerstraat leverden afwaaiende dakpannen overlast op voor winkelend publiek.

Rond 16.00 uur kwam de melding dat er van de gevel van een flat op de hoek van de Betje Wolffstraat/Tesselschadestraat stenen naar beneden kwamen. Deze vielen op autos die naast de flat geparkeerd stonden. De straat is hierop afgezet en de flat is ontruimd. In de loop van de avond kon een gedeelte van de bewoners terug naar hun woningen. Bewoners van de woningen aan de zijde waar de schade was ontstaan konden niet terug. Door de gemeente werd voor hen opvang verzorgd in het Mercurehotel.

Even voor 18.00 uur waaiden delen van het dak van een flatgebouw aan de Schuttevaerkade. Met name de woningen op de bovenste verdieping liepen hierdoor de nodige schade op. Ook deze flat werd ontruimd. In de loop van de avond konden de meeste bewoners terug naar hun woning. Voor de bewoners van de woningen op de bovenste etages werd door de gemeente opvang geregeld in Campanile-hotel.

Aan het eind van de middag werd al het treinverkeer in de regio stilgelegd. Hierdoor strandden in Zwolle diverse treinreizigers. Toen in de loop van de avond bleek dat het treinverkeer ook niet meer op gang zou komen zijn deze personen door de gemeente opgevangen en ondergebracht op Hogeschool Windesheim. De NS zorgde voor het vervoer naar de Hogeschool.

Deventer/Salland/Vechtdal

In deze gebieden bleef de schade bij omgevallen bomen, afgewaaide dakpannen, gesneuvelde ruiten en andere overlast van de harde wind.


---