Waterschap Noorderzijlvest


Waterschap Noorderzijlvest: einde dijkbewaking 18-1-2007

Persbericht 23.30 uur -

Het waterschap Noorderzijlvest heeft 23.30 uur
besloten tot het opheffen van de dijkbewaking. In de loop van de avond is de storm afgenomen tot windkracht 6 à 7 en zijn de waterstanden in Delfzijl niet verder opgelopen dan tot NAP + 3.38 m. Naar verwachting zullen de wind en de waterstanden nu verder afnemen. De dijkploegen die de inspectie van de dijken uitvoerden, hebben geen bijzonderheden aangetroffen.
Waterschap Noorderzijlvest stelde om 20.24 uur volledige dijkbewaking in vanwege de verwachte waterstanden van NAP + 3.80m. Vanaf 19.00 uur sloot het waterschap de dijkdoorgangen in Delfzijl. Deze worden om 24.00 uur weer geopend.

De verschillende niveaus van dijkbewaking stelt het waterschap in op basis van de verwachte waterstanden en de weersverwachtingen. Bij hevige storm, met name vanuit noordelijke tot noordwestelijke richting, en verwachte waterstanden vanaf NAP + 2.60m worden voorbereidingen getroffen voor het sluiten van de dijkdoorgangen of coupures rond het haventerrein van Delfzijl. Dit is het eerste niveau van dijkbewaking, het zogenaamde beperkt alarmpeil.

Vervolgens worden bij verwachting van waterstanden vanaf NAP + 3.00m en hevige storm de dijkdoorgangen daadwerkelijk gesloten en wordt het beperkt alarmpeil uitgebreid met een beperkte bezetting van de centrale post in Groningen en enkele dijkposten, te weten Lauwersoog, Noordpolderzijl en Spijksterpompen.

Bij verwachte waterstanden hoger dan NAP + 3.80m in combinatie met hevige storm treedt het alarmpeil in werking met een volledige dijkbewaking. Alle dijkwachtploegen worden dan van tevoren opgeroepen. Bij nog hogere verwachte waterstanden, boven NAP + 4.80m, en dezelfde weersomstandigheden volgt dan de hoogste fase van dijkbewaking, het uitgebreid alarmpeil met uitgebreide dijkbewaking.

De verschillende fases van dijkbewaking maken deel uit van het calamiteitenplan van het waterschap. Vanaf de paraatheidsfase van uitgebreide bewaking zijn meer organisaties, samenwerkend in het crisismanagement Groningen, betrokken.

Ga naar de andere persberichten over de storm.