Mercer Global Resource Center


Loon topmanagers in Europese financiële sector - onderzoeksresultaten

Belgium

Brussel/Londen, 18 januari 2007

* CEO's in de banksector ontvingen in 2006 een variabele verloning die op mediaanniveau overeenkomt met 121% van hun basisssalaris. De mediaan bonus van hun collega's in de verzekeringssector bedroeg 101%.

* Meer dan de helft (52%) van de deelnemende organisaties hebben geen plafond vastgelegd voor de bonusbedragen van hun topmanagers. In de financiële sector bestaat meer dan 70% van de totale compensatie voor topmanagers uit bonussen en langetermijn-incentives.

* In Europa zien we een uitgesproken verschuiving van opties naar 'restricted stock'(1) en prestatiegebonden aandelen.
* De sterke vraag naar bepaalde directieprofielen zoals 'chief risk officer' en 'head of treasury', communicatieverantwoordelijke en HR directeur resulteerde in salarisverhogingen die de gemiddelde loonstijgingen overtroffen.

* Financiële bedrijven die vertegenwoordigd zijn in verschillende Europese landen hebben een pan-Europese aanpak inzake hun verloningsbeleid voor topmanagers.

Londen/Brussel 18 januari 2007

Goede bedrijfsresultaten hebben ertoe geleid dat CEO's in de banksector in 2006 op mediaanniveau een bonus uitbetaald kregen die overeenkomt met 121% van hun basissalaris. Dat brengt de mediaan van de jaarlijkse total cash vergoeding van deze CEO's op EUR2.8 miljoen. Dit blijkt uit de 'Pan-European Financial Services Executive Compensation Suvey' van Mercer Human Resource Consulting. De CEO's in de verzekeringssector ontvingen een mediaan bonus van 101% van hun basissalaris en komen daarmee op een total cash van EUR2.3 miljoen.

"Europese bedrijven versterken de link tussen hun loonbeleid en hun businessstrategie, omdat ze een duidelijker verband wensen te maken tussen verloning en prestaties," aldus de heer Cahill, wereldwijd partner bij Mercer. "Wanneer topmanagers hun doelstellingen overtreffen, kunnen ze ook uitzonderlijk hoge bonussen ontvangen, vermits deze hoge bedragen in dat geval ook gemakkelijker te verantwoorden zijn tegenover de aandeelhouders." Meer dan de helft (52%) van de deelnemende organisaties zet geen plafond op de uit te keren bonussen voor topmanagers.

Het basissalaris van een topmanager uit de banksector maakt slechts 25% uit van het totale verloningspakket. In de verzekeringssector is dat 29%. De rest wordt uitbetaald onder de vorm van bonussen en langetermijn-incentives. Dit benadrukt nogmaals het belang van het variabele loonsgedeelte en dus ook de link met de bedrijfsprestaties.

In de afgelopen 12 maanden hebben 39% van de bevraagde organisaties de revisie van hun langetermijn-verloningssysteem afgerond of op zijn minst opgestart. 'Restricted stock' en prestatiegebonden aandelen zijn de meest populaire vorm van langetermijn-incentives, gevolgd door aandelenopties. De meest voorkomende prestatiemaatstaf is de gecreëerde waarde voor de aandeelhouder in vergelijking met de referentiemarkt (Relative Total Shareholder Return). CEO's in de verzekeringssector ontvingen op mediaanniveau langetermijn-incentives ter waarde van 210% van hun basissalaris, voor hun collega's in de banksector bedroeg deze vergoeding 170%.

"De verschuiving van opties naar `restricted stock' en prestatiegebonden aandelen zijn meer uitgesproken in Europa dan in de V.S.," aldus de heer Cahill. "De verhoogde interesse in aandelenplannen met prestatiecriteria komt voort uit een grotere focus op prestatiegerelateerde verloning, de noodzaak om bepaalde functiehouders te behouden én de invoering van bijkomende boekhoudkundige verplichtingen."

Basissalaris

Het basissalaris van Europese topmanagers in de financiële sector is in 2006 op mediaanniveau met 3.5% tot 4% gestegen. Voor 2007 en 2008 wordt eenzelfde stijging verwacht, zo blijkt uit het onderzoek. Bepaalde directiefuncties waarnaar in 2006 een grote vraag bestond, konden het afgelopen jaar op forsere salarisverhogingen rekenen. Zo ontvingen Chief risk officers een gemiddelde salarisverhoging van 14%, heads of treasury 12%, communicatieverantwoordelijken 10% en HR directeurs 9%.

"Het aanbieden van een hoger 'gewaardborgd' verloningspakket op basis van hogere basissalarissen kan een hulp zijn bij het aantrekken en behouden van topmanagers in de zeer competitieve financiële arbeidsmarkt," zegt de heer Cahill. Hij voegt daaraan toe: "De meer uitgesproken strategische bijdrage van HR executives in de financiële sector bij het maken van businessbeslissingen leidt bv. tot een hogere compensatie".

Pan- Europese aanpak

36% van de deelnemers geeft aan dat zij in de afgelopen 12 maanden de pensioenvoorziening van hun topmanagers hebben herzien of dat ze alleszins met dit project gestart zijn. Steeds meer organisaties schakelen over van een 'te behalen doel plan' naar een plan van het type 'vaste bijdragen'. Organisaties in de financiële dienstverlening die actief zijn in verschillende Europese landen hebben opnieuw meer belangstelling voor de Europese harmonisering van de benefitspakketten van hun topmanagers.

"Door het feit dat financiële organisaties meer en meer overal in Europa aanwezig zijn, wordt het minder belangrijk waar een Executive is gevestigd. Organisaties kiezen steeds vaker voor een pan-Europese aanpak bij het bepalen van het remuneratiepakket voor hun topmanagers," aldus Vicki Elliott, wereldwijde partner en Mercer's wereldwijde leider inzake financiële dienstverlening.


---