Leger des Heils

Eerste jongeren in MTFC-opvoedgezinnen geplaatst


01/18/2007
Uniek resocialisatieprogramma van Leger des Heils start in Provincie Gelderland

In samenwerking met de Provincie, Bureau Jeugdzorg Gelderland en Justitiële Jeugdinrichtingen De Sprengen en Rentray is het Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering gestart met MTFC (Multidimensional Treatment Foster Care) in Arnhem. Dit is een voor ons land uniek resocialisatieprogramma, gericht op jeugdige delinquenten van twaalf tot achttien jaar. Na een voorbereiding van bijna twaalf maanden zijn de eerste jongeren geplaatst in speciaal daarvoor geselecteerde en opgeleide opvoedgezinnen. De jongeren zullen zes tot twaalf maanden binnen deze gezinnen gaan leven en worden intensief getraind en begeleid.

Positief stimulerend programma
Een compleet MTFC-team - met opvoedouders, gedragstrainers en vaardigheidsbegeleiders voor de jongere en diens ouders - is beschikbaar om tien jeugdigen te begeleiden. In het opvoedgezin en door training wordt de jongere nieuw gedrag aangeleerd. Opvoedouders gebruiken daarvoor een positief stimulerend punten- en niveausysteem. Het team zorgt voor gezamenlijke, op elkaar afgestemde gedragsinterventies. Parallel aan het werken binnen het opvoedgezin wordt het gezin waar de jongere na MTFC naar (terug)gaat geleerd om succesvol positief gedrag te stimuleren en te bekrachtigen. De opvoedouders worden door de MTFC-professionals zeven dagen per week, 24 uur per dag ondersteund.

Werving opvoedouders
In augustus vorig jaar is begonnen met de werving van opvoedouders. In Arnhem en omgeving zijn inmiddels zes gezinnen volledig gescreend en getraind. In januari zijn de eerste twee jongeren gestart met het programma. Om tien jongeren te kunnen plaatsen zijn in totaal twaalf opvoedgezinnen nodig. In Gelderland wordt een tweede wervingsronde voorbereid.

MTFC - Multidimensional Treatment Foster Care
MTFC wordt ingezet voor jongeren die te kampen hebben met ernstige gedragsproblemen en in een Justitiële Jeugdinrichting geplaatst worden of geplaatst zijn. Ook jongeren die nog niet daadwerkelijk met Justitie in aanraking zijn geweest, maar bij wie de ontwikkeling van delinquent gedrag ernstige vormen aanneemt, komen voor MTFC in aanmerking.

Bewezen succesvol
MTFC is in de Amerikaanse staat Oregon ontwikkeld en heeft zich daar sinds de jaren tachtig bewezen succesvol te zijn met betrekking tot vermindering van recidive en vermindering van de ernst van strafbare feiten. MTFC is tevens kostenefficiënt.
Het - inmiddels gecertificeerde - programma draait in een groot aantal Amerikaanse staten en is ook in Europa succesvol in Zweden en Engeland. Het succes van MTFC is wetenschappelijk aangetoond. Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering heeft de licentie om dit programma in Nederland en Nederlands sprekend België uit te voeren. Tevens kan de organisatie ook zorgdragen voor de implementatie van MTFC bij andere organisaties.

Over het Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering

Het Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering biedt al tientallen jaren professionele hulp aan jongeren, volwassenen en gezinnen die met justitie in aanraking zijn gekomen of dreigen te komen. Dat doet de organisatie met een netwerk van zorg in de vorm van intensieve gezinsprogramma's, gedragstrainingen, jeugdbeschermingsmaatregelen, pleegzorg, (jeugd)reclassering en resocialisatie programma's. Met concrete hulpprogramma's `bemoeit' het Leger des Heils zich met gezinnen - ouders en kinderen - die problemen hebben of veroorzaken. Doordat het Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering haar wortels heeft in (jeugd)reclassering, jeugdbescherming en pleegzorg, heeft de organisatie de juiste `stevige' ervaring om ook met de moeilijkste doelgroepen aan de slag te gaan. Bij het Leger des Heils Jeugdzorg & Reclassering werken ca. 500 professionele hulpverleners.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Moonen, projectleider
of Jacco Groeneveld, algemeen directeur: via Ellineke Bolt, telefoonnummer: 030-2326470 (kantoortijden).