De Nederlandse Bank

DNB publiceert begroting voor 2007

Nieuwsbericht

Datum 18 januari 2007

De Nederlandsche Bank N.V. publiceert hierbij haar begroting voor het jaar 2007.

Onderaan deze pagina worden de volledige begroting en het ZBO-gedeelte aangeboden als pdf-download.

Samenvatting bij de begroting

Totale begrote kosten

De totale begrote kosten voor DNB voor 2007 bedragen EUR 265,2 miljoen, een daling van EUR 12,8 miljoen ten opzichte van de begroting 2006 (EUR 278,0 miljoen). Dit is per saldo het resultaat van daling personeelskosten (EUR -3,0 miljoen) als gevolg van reorganisatie bankbiljettendistributie, daling productiekosten bankbiljetten (EUR -2,0 miljoen), voortgezette efficiëntieverbetering en kostenreducties (EUR -13,4 miljoen), autonoom RJ-271 effect inclusief toegerekende beleggingsopbrengsten (EUR -1,1 miljoen), een stijging als gevolg van extern gedreven intensiveringen (EUR 2,2 miljoen) en een stijging door inflatie (EUR 4,5 miljoen).

Meerjarige ontwikkeling kosten

De begrote kosten voor 2007 zijn EUR 29 miljoen lager dan de begroting 2003. Dit verschil is enerzijds het gevolg van besparingen (ongeveer EUR 59 miljoen), en anderzijds het gevolg van intensiveringen (ongeveer EUR 12 miljoen) en autonome effecten en inflatie (ongeveer EUR 18 miljoen). Van de besparingen is ruim EUR 22 miljoen direct veroorzaakt door de reorganisatie die gepaard ging met de fusie. DNB streeft naar een continue verbetering van de verhouding tussen primaire en ondersteunende kosten, een grotere beheersbaarheid van kosten en bedrijfsvoering en een structurele verlaging van ondersteunende kosten. Dit betekent dat de stijging van het aandeel van overheadkosten, als gevolg van de reorganisatie van de chartale sector, de komende jaren volledig zal worden gecompenseerd door bezuinigingen op overhead en overige ondersteunende kosten. DNB heeft als ambitie dat de toegerekende ondersteuning moet meeschalen met de omvang van de primaire activiteiten. Om dit te bereiken wordt gewerkt aan een verdere flexibilisering van de ondersteuning.

Begrote ZBO-kosten

DNB voert als zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) taken uit op het gebied van prudentieel toezicht op financiële instellingen en advisering over exportkrediet- en investeringsverzekering (EKV).
De totale begrote kosten voor het toezicht stijgen met EUR 1,5 miljoen, van EUR 95,3 miljoen in 2006 tot EUR 96,8 miljoen in 2007. De stijging betreft het saldo van enerzijds autonome effecten (EUR 1,8 miljoen hogere pensioenlasten als gevolg van RJ-271 en EUR 1,9 miljoen inflatie) en intensiveringen (EUR 2,2 miljoen voor toezicht verzekeringen en geldtransactiekantoren), en anderzijds van besparingen (EUR -4,1 miljoen) en overige effecten (EUR -0,3 miljoen). Om in 2007 aan het kader te voldoen, is de toezichtcapaciteit in menskracht (uitgedrukt in fte) voor beide doelgroepen verlaagd. Op dit moment worden de implicaties voor het toezicht nog onderzocht. De uitkomst van dat onderzoek zou een gesprek over de toereikendheid van de kaders noodzakelijk kunnen maken.
De begrote kosten voor EKV dalen met EUR 0,1 miljoen naar EUR 2,6 miljoen in 2007. Per saldo is de daling het gevolg van efficiëntiebesparing en inflatie.

Belangrijke doelen 2007

In 2007 zal DNB haar inzet voor het handhaven van de financiële stabiliteit continueren. Daartoe zal DNB de focus leggen op enerzijds het verder ontwikkelen van een visie op financiële stabiliteit voor relevante beleidsterreinen en anderzijds het vergroten van de externe zichtbaarheid van het onderwerp financiële stabiliteit.

Om het vertrouwen, dat de verschillende economische actoren hebben in het betalingsverkeer, te handhaven c.q. te vergroten, blijft een hoge beschikbaarheid van TOP/Target een belangrijke doelstelling. Hiernaast zal de voorbereiding op de overgang naar SEPA de nodige aandacht vragen. In 2003 heeft DNB de reorganisatie van de bankbiljettendistributie aangekondigd. Als gevolg hiervan is een aantal banken in 2005 begonnen met het zelf recirculeren van ontvangen biljetten. Dit leidt tot een terugloop van het aantal door DNB te verwerken biljetten. Als gevolg daarvan kan DNB op 1 juli 2007 haar drie regiokantoren sluiten. De hiermee samenhangende personele bezetting zal daardoor afnemen met 195 fte´s ten opzicht van 2004 (van 325 naar 130 fte's in 2008). Omdat pas recent is besloten de datum van het sluiten van de regiokantoren te vervroegen van 1 januari 2008 naar 1 juli 2007, is dit effect niet in de begroting 2007 opgenomen. Vooruitlopend op de sluiting zijn medewerkers gestimuleerd zelf loopbaanstappen te ondernemen. Ter financiering van het sociaal plan is een voorziening getroffen in 2004 ter grootte van EUR 25 miljoen.

DNB draagt in 2007 zorg voor een goede uitvoering van het toezicht en voert het prudentiële toezicht risicogebaseerd uit, dat wil zeggen dat de inspanningen in het bijzonder gericht worden op die financiële instellingen waar de risico's groot zijn. De invoering van nieuwe wetgeving (zoals Wft en Pw) vraagt veel aandacht, tevens op het gebied van juridische activiteiten en ondersteuning. De introductie van Ftk, Solvency II en Bazel II is van essentieel belang voor het goed uitvoeren van de toezichttaak. Dit zal in 2007 de nodige inzet van DNB vergen.

In 2007 draagt DNB opnieuw zorg voor een kostenbewuste begroting en nauwkeurige realisatiecijfers zodat hierop adequaat kan worden gestuurd. Binnen de ondersteuning van DNB is een kostenreductie van meer dan 5% ingeboekt ten opzichte van 2006.

Ten slotte wordt in 2007 extra aandacht besteed aan integriteits- en compliancebeleid, ´business continuity management´, procesoptimalisatie en een verbeterde risicobeheersing.

Downloads
Zie het origineel

* DNB Begroting 2007 (PDF: 277,5 Kb)
* ZBO Begroting 2007 (PDF: 170,1 Kb)