Gemeente Gouda


persbericht: ijsselhof zelfstandig verder (17-01-2007)

De gemeente Gouda draagt de exploitatie en het beheer van begraafplaats en crematorium IJsselhof op korte termijn over aan Yarden. Eind 2005 heeft de gemeenteraad van Gouda besloten akkoord te gaan met verzelfstandiging van IJsselhof. Na een zorgvuldig doorlopen aanbestedingstraject heeft het college van burgemeester en wethouders op 16 januari 2007 een concessie van 40 jaar verleend.

Bij de beslissing om de wettelijke taak op de lijkbezorging uit te besteden is de gemeente Gouda niet over één nacht ijs gegaan. Het doel van de uitbesteding van begraafplaats en crematorium IJsselhof is om de exploitatie, het beleid en de uitvoering van de beleidstaak lijkbezorging volledig voor de verantwoordelijkheid van een overnamepartij te laten komen, waarbij de gemeente van Gouda de regierol behoudt.
De gemeenteraad van Gouda heeft de criteria vastgesteld waar de overname aan moet voldoen.

Wethouder Marco Kastelein: Wij hechten sterk aan het piëteitvol - het met zorg en eerbied - begraven of cremeren van de overledenen, een hoge kwaliteit van de dienstverlening (in een goede relatie tot de prijs) en maatschappelijke betrokkenheid van de overnamepartij. Ik heb er alle vertrouwen in dat de gemeente Gouda met Yarden een partij gevonden heeft die hieraan voldoet.

Yarden is een organisatie die ruime ervaring heeft met de exploitatie en het beheer van begraafplaatsen (4) en crematoria (18), waaronder Eikelenburg en Oud Rijswijk in Rijswijk, Nieuw Eykenduynen in Den Haag en Steenbrugge in Diepenveen. Yarden is tevens verzekeraar en uitvaartverzorger. Yarden heeft zich geconformeerd aan alle eisen die door de gemeenteraad zijn vastgesteld. Zo ook aan de maximale winstmarge van 5% en het overnemen van het voltallig personeel van IJsselhof.

Nabestaanden en zakelijke relaties van IJsselhof zijn eerder al geïnformeerd over de verzelfstandiging en de start van een aanbestedingstraject. Ook nu zullen zij weer persoonlijk op de hoogte worden gesteld van de overname. Op 29 januari 2007 ondertekenen de gemeente Gouda en Yarden de contracten.