Persberichten stad Utrecht, 10.40 uur

Utrecht, 18-01-2007

Politie Utrecht zet warmtekijker in

UTRECHT De Politie Utrecht experimenteert met het breder inzetten van een warmtebeeldkijker bij de opsporing. De ervaringen tot nu toe zijn positief, hoewel het gebruik van de kijker nog niet direct heeft geleid tot de aanhouding van een verdachte.

Een warmtebeeldkijker is een bepaald type nachtkijker waarmee in het donker makkelijk personen te lokaliseren zijn. Door de warmte die mensen uitstralen zie je door de kijker de contouren. Ook een handafdruk is bijvoorbeeld nog enige tijd waarneembaar.

Nieuw is het inzetten van de warmtebeeldkijker door politieagenten die zich met noodhulp en wijkzorg bezighouden. Het idee om dit hulpmiddel in te zetten komt van politiemensen zelf. Voor het experiment zijn wijkteamleden van de politie Oudewater/Montfoort en Woerden opgeleid om de warmtebeeldkijker te gebruiken. Het experiment loopt vanaf oktober 2006. Tot nu toe werd een dergelijke kijker alleen ingezet bij speciale acties.

De verwachting is dat het gebruik van de warmtebeeldkijker leidt tot meer aanhoudingen. Ook kan worden voorkomen dat een uitgebreide zoektocht met mensen en eventueel honden moet worden ingezet. Met behulp van de kijker kan immers snel worden uitgesloten dat een verdachte zich op een terrein ophoudt.

Het experiment loopt tot eind januari. Daarna volgt een evaluatie en zal gekeken worden of de warmtebeeldkijker structureel wordt ingezet.

Twee verdachten aangehouden van beroving met geweld

UTRECHT De politie heeft woensdagochtend twee mannen aangehouden die verdacht worden van beroving en geweld in de Utrechtse wijk Lunetten (zie persbericht Stad Utrecht, 14 januari 2007).

Op vrijdagmiddag 12 januari rond 13.30 uur kreeg de politie de melding binnen dat twee jongens van 15 jaar waren beroofd in de buurt van hun school. Met een groepje van in totaal vijf scholieren liepen ze op het looppad langs de flat Henegouwen in de richting van het station van Lunetten. Daar werden zij aangesproken door twee jongemannen aan wie zij hun mobiele telefoon en iPod moesten afgeven. Toen de 15 jarige jongens dit niet snel genoeg deden, kreeg één van hen een elleboog en een klap in zijn gezicht. Hierop liepen de daders weg in de richting van Normandië.

Na onderzoek kon de politie woensdagochtend de twee verdachten, een 18-jarige man en een 19-jarige man (beiden uit Utrecht) in hun woning aanhouden. Ze werden overgebracht naar het politiebureau voor verhoor en ingesloten.

Bestuurder onder invloed aangehouden

UTRECHT Op de Einsteindreef heeft de politie in de nacht van woensdag 17 op donderdag 18 januari een man aangehouden omdat hij onder invloed in zijn auto reed.

Rond 04.30 uur zagen agenten tijdens de surveillance een auto met hoge snelheid

zigzaggend over de Einsteindreef rijden. De bestuurder kreeg een stopteken en moest een eerste blaastest afleggen. Hieruit bleek dat de 27-jarige man uit Hilversum te veel gedronken had. Op het bureau wees de ademanalyse 640 ug/l uit. Met een proces-verbaal en een rijverbod van zeven uur werd de man naar huis gestuurd.

Mannen aangehouden in gestolen auto

UTRECHT De politie heeft in de nacht van woensdag 17 op donderdag 18 januari twee mannen aangehouden die in een gestolen auto reden.

Tijdens de surveillance zagen agenten omstreeks 03.10 uur een auto ter hoogte van de Brailledreef met de Einsteindreef het rode verkeerslicht negeren. De agenten gaven de bestuurder een stopteken waar hij aan voldeed. Op het moment dat de agenten de man wilde aanspreken gaf deze gas en reed met hoge snelheid weg. De achtervolging werd ingezet.

Omdat de bestuurder niet wilde stoppen werd de auto door de agenten van achteren aangetikt waardoor het voertuig klemgereden kon worden ter hoogte van de Keulesekade. Een van de verdachten stapte uit de auto en probeerde weg te rennen. Na een korte achtervolging kon de 19-jarige man uit Amsterdam worden aangehouden. De 20-jarige bestuurder uit Amsterdam kon naast de auto worden aangehouden. De auto bleek gestolen te zijn. De mannen werden voor verhoor ingesloten op het bureau.

Te hard rijden rijbewijs kwijt

UTRECHT Woensdagmiddag heeft de politie het rijbewijs van een bestuurder ingenomen omdat hij veel te hard over de Waterinieweg reed.

Tijdens een controle met een onopvallend videovoertuig zagen agenten een bestuurder met 120 km/u over de Waterlinieweg rijden. Hier geldt een maximum snelheid van 70 km/u. De 26-jarige bestuurder uit Nieuwegein kreeg een stopteken en moest vanwege de overschrijding met 50 km/u zijn rijbewijs inleveren.