Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

KNHS benoemt Tjeerd Velstra als bondscoach mennen

18/01/2007

Ermelo, 18 januari 2007
De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) heeft tweevoudig Wereldkampioen vierspannen Tjeerd Velstra (Epe) aangesteld als bondscoach van het mennen. Velstra krijgt de totale verantwoording voor alle menteams, zowel de ponyaanspanningen als de paardencombinaties.

Naast het verzorgen van trainingen is Velstra verantwoordelijk voor het selecteren van de beste combinaties voor uitzending naar internationale menwedstrijden en kampioenschappen, waar hij de menners zal begeleiden. Het samenstellen van de kaders en het nauwgezet bijhouden van de ontwikkeling van de spannen behoren eveneens tot zijn takenpakket. Daarnaast zal Velstra regelmatig bijdragen leveren aan cursussen voor juryleden en parcoursbouwers.

Na een succesvolle carrière als springruiter maakte Velstra in 1976 de overstap naar de vierspansport. In 1982 en 1986 werd hij individueel Wereldkampioen en leverde hij, samen met onder meer Ijsbrand Chardon, een belangrijke bijdrage aan het behalen van het Nederlandse teamgoud. Van 1974 tot 1995 was Velstra directeur van het NHB in Deurne. Na beëindiging van zijn actieve mencarrière in 1996 bleef hij als actief in de internationale mensport als trainer, instructeur, internationaal jurylid en official. Velstra speelde meerdere malen als voorzitter van de jury of FEI official een belangrijke rol op een groot aantal hoog aangeschreven internationale menwedstrijden en Wereldkampioenschappen. Door zijn nieuwe functie als bondscoach is Velstra echter niet langer beschikbaar als jurylid en legt hij zijn voorzitterschap van de Topsportcommissie Mennen neer.

De oud-vierspanrijder heeft er duidelijk zin in: "Ik heb lang nagedacht of ik deze functie wilde aannemen, maar ik zie het als een enorme uitdaging en ga er vol voor. Ik heb inmiddels 31 centrale trainingen gepland, maar dat zullen er waarschijnlijk nog meer worden. De beste menners mogen naar het WK en ik wil alles in het werk stellen om ze te helpen de beste te worden." Velstra gaat nauw samenwerken met een begeleidingsteam, dat bestaat uit een veterinair, een inspanningsfysioloog en een mental coach.

De KNHS wil met het aanstellen van één bondscoach voor alle mendisciplines de mensport in Nederland naar een hoger niveau tillen. Een van de doelstellingen van de KNHS en de nieuwe bondscoach is het behalen van individueel-en teamgoud tijdens het WK vierspannen 2008 in Beesd. Het Nederlandse vierspanteam zal in dit kader de komende periode ingezet worden voor de promotie van de mensport.

In 2007 staat het WK voor pony's en het WK voor tweespan paarden op het programma. Ad Aarts en Hans Ditzel blijven onder supervisie van Velstra tot en met het WK verantwoordelijk voor de training en begeleiding van de ponyspannen. Velstra is vast van plan om met zijn menners evenals op het WK vierspannen en WK enkelspannen in 2008 ook dit jaar bij de pony's en de tweespannen een succesvolle poging te doen medailles binnen te halen.

Tjeerd Velstra was onder meer voorzitter van de jury tijdens het WK in Aken