VVD


18-1-2007

Aptroot: Wijziging van de Wet op de kamers van koophandel gaat niet ver genoeg

De VVD-woordvoerder Economische Zaken vindt dat het voorstel van staatssecretaris Van Gennip over vermindering van bureaucratie van de kamers van koophandel en het verlagen van heffingen niet ver genoeg gaat.

Met de komst van één centraal geautomatiseerd handelsregister wil de VVD dat er ook één kamer van koophandel komt. Elke regionale kamer heeft nog een eigen organisatie met eigen administratie, heffingen en beleid. Dit brengt onnodig veel kosten met zich mee. Daarbij komt dat iedere kamer een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) is met alle bureaucratie en kosten die daar bij horen.
Dit kan makkelijker vindt Aptroot: "Eén kamer van koophandel en dus één ZBO, met regionale vestigingen en een regionaal bestuur met als enige taak regionale afstemming met het bedrijfsleven." Een dergelijke maatregel betekent een forse afslanking van de kamers van koophandel.

Tevens wil de VVD wil niet langer 3 heffingen voor ondernemers. Zo moet de heffing voor voorlichtingstaken voortaan gefinancierd worden uit de begrotingen van de ministeries. De bevordering van de regionale economie komt voor rekening van gemeenten en provincies. De ondernemers moeten dan alleen de basisregistratie blijven betalen. Voor kleine bedrijven wordt dat circa EUR 25,=, terwijl ze nu meestal EUR 150,= of méér per jaar betalen.

Aptroot stelt ook een andere verdeling van de bezetting van besturen voor. In de huidige verdeling hebben MKB, het overige bedrijfsleven en de vakbond elk een derde van de zetels. De vakbeweging levert echter geen financiële bijdrage en dus past daar ook een bescheidener invloed bij. Gezien de omvang van het MKB en de rest van het bedrijfsleven kan de verdeling MKB 50 %, rest bedrijfsleven 35 %, vakbeweging 15% worden.

donderdag 18 januari 2007

Voor nadere informatie: c.aptroot@tweedekamer.nl