NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NVB in brief aan kabinetsinformateur: Stel hypotheekrenteaftrek niet kortzichtig ter discussie

Plan PvdA en CU niet goed doordacht

De hypotheekrenteaftrek moet de komende kabinetsperiode niet kortzichtig ter discussie worden gesteld. Het plan van de PvdA en ChristenUnie om de aftrek van 52 procent naar 42 procent terug te brengen is niet goed doordacht.

Het heeft namelijk nauwelijks effect voor de schatkist maar wél ernstige gevolgen voor de woningmarkt. Het is daarom veel beter om het woningdossier in alle rust door een landelijke commissie te laten onderzoeken die dan binnen afzienbare tijd met een gedegen advies kan komen over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek.

Dit schrijft NVB, Vereniging van Ontwikkelaars en Bouwondernemers vandaag in een brief aan kabinetsinformateur Wijffels. In de brief zegt de brancheorganisatie van ruim 200 ontwikkelende bouwondernemers zich grote zorgen te maken over het feit, dat de huidige discussie over de hypotheekrenteaftrek zich vooral toespitst op de inkomensherverdeling. Over de gevolgen voor de woningmarkt wordt daarentegen nauwelijks gesproken. Het beperken van de renteaftrek van 52 naar 42 procent zorgt namelijk onmiskenbaar voor onrust op de woningmarkt die immers wordt gekenmerkt als een gevoelige (vertrouwens)markt, waar meerdere aspecten mee samenhangen.

Eenzijdig sleutelen aan de renteaftrek heeft dan ook direct gevolgen voor de doorstroming. En juist die doorstroming op de woningmarkt is een noodzakelijke kracht, die niet alleen goed is voor de hele vastgoedsector maar ook voor de hele economie. Komt die doorstroming onder druk te staan dan heeft dat niet alleen voor de koopsector en de huursector verstrekkende gevolgen, maar vooral ook voor de starters op de woningmarkt. Om nog maar te zwijgen over de negatieve neveneffecten die uitstralen naar andere delen van de Nederlandse economie.

In de brief aan Wijffels wijst NVB er op dat de plannen van de PvdA en ChristenUnie de schatkist op den duur weliswaar jaarlijks een besparing van 400 miljoen euro oplevert maar dat dit slechts een schijntje is in vergelijking met het totaalbedrag van de ruim 11 miljard euro dat met de hypotheekrenteaftrek is gemoeid. Het is dan ook om die reden dat NVB pleit voor een zorgvuldige en integrale aanpak van het woningdossier en dat alle elementen op een evenwichtige wijze worden onderzocht. Dit zou het beste kunnen worden gedaan door een landelijke commissie bestaande uit vertegenwoordigers uit de vastgoedsector en de politiek. Deze commissie krijgt als taak het woningdossier tegen het licht te houden en binnen afzienbare tijd met een gedegen en weloverwogen advies te komen.

Uitgangspunt van een dergelijke commissie is te komen met een advies die de gevolgen van een aanpassing van de hypotheekrenteaftrek voor de woningmarkt tot een minimum weet te beperken. In dat licht laat NVB overigens momenteel door OTB van de TU Delft een onderzoek uitvoeren naar een totale afbouw van het stelsel van de hypotheekrentestelsel. De eerste resultaten laten zien dat zon gematigde afbouw van de renteaftrek via een zogenoemde annuïteitenschema mogelijk is, mits daar ook compenserende fiscale maatregelen tegenover staan. Op die manier is het, zo blijkt uit het onderzoek, mogelijk de hypotheekrenteaftrek geleidelijk af te schaffen terwijl de woningmarkt gezond blijft.


---

---

Noot voor de redactie (