Gemeente Hengelo

Buitenlandse burgemeesters bezoeken Hengelo

De gemeente Hengelo heeft op 15, 16 en 17 januari bezoek gekregen van twee buitenlandse burgemeesters. De pas gekozen burgemeester Pavel Rödl van Plzen in Tsjechië en de nieuwe burgemeester Pistorius van Osnabrück in Duitsland bezochten de stad.

Burgemeester Rödl van Plzen heeft onder meer het projectbureau Hart van Zuid en het Twents Techniek Museum HEIM bezocht. Als afsluiting is woensdagmorgen een bezoek aan de markt in Hengelo gebracht. Burgemeester Pistorius van Osnabrück bezocht ook het projectbureau Hart van Zuid waar aandacht is besteed aan de revitalisering van Hart van Zuid, het WTC en het Huis voor Europa.

Reden van het bezoek

Plzen en Hengelo hebben in 2004 een verband gesloten om samen te werken op de gebieden reconstructie van oude industriegebieden, onderwijs, onderzoek, innovatie en stadspromotie. Eind 2006 is het convenant afgelopen en de samenwerking wordt nu geëvalueerd. De resultaten van deze evaluatie worden in de loop van het voorjaar bekend en beide partijen verwachten in juni duidelijk te hebben of ze verder samenwerken. De mogelijkheid tot het verwerven van gezamenlijke subsidies speelt hierbij een grote rol. De afgelopen drie jaar werd de samenwerking bekostigd uit Europese subsidies. Die hielden eind 2006 op.

De burgemeester van Osnabrück kwam naar deze regio om twee grote projecten te bekijken: Hart van Zuid en het Kennispark UT. Dit bezoek was vooral belangrijk vanwege het samenwerkingsverband tussen de steden Münster, Osnabrück en Netwerkstad Twente, het zogenaamde MONT-verband.