Wageningen Universiteit

insectencellen Vleesvervangers van insectencellen

18 jan 2007

Onderdeel: Wageningen UR

Over twintig jaar kunnen ze in de winkels liggen, schat promovenda aan Wageningen Universiteit ir. Marjoleine Verkerk. Vleesvervangers gemaakt van insectencellen uit de bioreactor. âIk denk dat consumenten die producten eerder zullen accepteren dan hele insecten.â

De motor achter de toenemende belangstelling van voedingswetenschappers voor insecteneiwit is de schaarste op de vleesmarkt. De inwoners van ontwakende economieën als India en China willen vlees op hun bord, en dat leidt tot spanningen op de markt. Er is niet genoeg landbouwgrond om voor alle consumenten vlees te produceren. Vroeg of laat wordt vlees daarom duur.

âInsecten zijn een uitkomstâ, zegt Verkerk. âOm een kilo rundvlees te krijgen zul je tien kilo voer moeten investeren. Een kilo hoogwaardig eiwit van insecten kost drie kilo voer. Kweek je cellen van insecten in een bioreactor, dan valt die rekensom misschien nog voordeliger uit.â

Op de afdeling Proceskunde van Wageningen Universiteit experimenteert Verkerk met insectencellen die bedrijven al gebruiken voor de productie van industriële eiwitten. Eén van de cellijnen waarmee ze werkt is afkomstig uit de larve van de zijderups. âIk kijk naar de voedingswaarde van insectencellen en naar manieren om die te verbeterenâ, zegt Verkerk. âDe voedingswaarde van insecten is al vrij hoog, maar de aminozuursamenstelling kan beter. De hoeveelheid lysine zou hoger kunnen.â

Verkerk probeert de aminozuursamenstelling van insectencellen te verbeteren door klassieke ingrepen zoals het zoeken naar een optimale mix van zuurgraad, temperatuur en medium, maar denkt ook aan het inzetten van baculovirussen om nieuwe genen in de cellen te brengen.

De onderzoekster werkt zonder financiële steun van de voedingsindustrie. âDit is nog te innovatief voor de industrieâ, zegt de promovenda. âMaar dat verandert misschien. Het is een trend dat luxe restaurants insecten verwerken in gerechten en dat in kookboeken recepten met insecten opduiken.â

Behalve technoloog, is Verkerk ook consumentenwetenschapper. Ze werkt samen met prof. Hans van Trijp van de leerstoelgroep Marktkunde en consumentengedrag. âHet zal uiteindelijk van de consument afhangen of insecteneiwit een toekomst heeftâ, zegt ze. âIk bestudeer ook de percepties van consumenten ten opzichte van insectencellen.â Binnenkort verschijnt Verkerks eerste publicatie in Biotechnology Advances.
Willem Koert

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.