insectencellen
Vleesvervangers van insectencellen
18 jan 2007
Onderdeel: Wageningen UR
Over twintig jaar kunnen ze in de winkels liggen, schat promovenda aan
Wageningen Universiteit ir. Marjoleine Verkerk. Vleesvervangers
gemaakt van insectencellen uit de bioreactor. âIk denk dat consumenten
die producten eerder zullen accepteren dan hele insecten.â
De motor achter de toenemende belangstelling van
voedingswetenschappers voor insecteneiwit is de schaarste op de
vleesmarkt. De inwoners van ontwakende economieën als India en China
willen vlees op hun bord, en dat leidt tot spanningen op de markt. Er
is niet genoeg landbouwgrond om voor alle consumenten vlees te
produceren. Vroeg of laat wordt vlees daarom duur.
âInsecten zijn een uitkomstâ, zegt Verkerk. âOm een kilo rundvlees te
krijgen zul je tien kilo voer moeten investeren. Een kilo hoogwaardig
eiwit van insecten kost drie kilo voer. Kweek je cellen van insecten
in een bioreactor, dan valt die rekensom misschien nog voordeliger
uit.â
Op de afdeling Proceskunde van Wageningen Universiteit experimenteert
Verkerk met insectencellen die bedrijven al gebruiken voor de
productie van industriële eiwitten. Eén van de cellijnen waarmee ze
werkt is afkomstig uit de larve van de zijderups. âIk kijk naar de
voedingswaarde van insectencellen en naar manieren om die te
verbeterenâ, zegt Verkerk. âDe voedingswaarde van insecten is al vrij
hoog, maar de aminozuursamenstelling kan beter. De hoeveelheid lysine
zou hoger kunnen.â
Verkerk probeert de aminozuursamenstelling van insectencellen te
verbeteren door klassieke ingrepen zoals het zoeken naar een optimale
mix van zuurgraad, temperatuur en medium, maar denkt ook aan het
inzetten van baculovirussen om nieuwe genen in de cellen te brengen.
De onderzoekster werkt zonder financiële steun van de
voedingsindustrie. âDit is nog te innovatief voor de industrieâ, zegt
de promovenda. âMaar dat verandert misschien. Het is een trend dat
luxe restaurants insecten verwerken in gerechten en dat in kookboeken
recepten met insecten opduiken.â
Behalve technoloog, is Verkerk ook consumentenwetenschapper. Ze werkt
samen met prof. Hans van Trijp van de leerstoelgroep Marktkunde en
consumentengedrag. âHet zal uiteindelijk van de consument afhangen of
insecteneiwit een toekomst heeftâ, zegt ze. âIk bestudeer ook de
percepties van consumenten ten opzichte van insectencellen.â
Binnenkort verschijnt Verkerks eerste publicatie in Biotechnology
Advances.
Willem Koert
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.
Wageningen Universiteit