Gemeente Schouwen-Duiveland


Datum

18 januari 2007

wethouder G. E. Houtekamer, tel. (0111) 452376; 452100

AANTAL HUISHOUDENS MET BIJSTAND DAALT FORS OP SCHOUWEN-DUIVELAND

Het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering op Schouwen-Duiveland is in 2006 met 19% gedaald. Daarmee bezet Schouwen-Duiveland de tweede plaats in de toptien van gemeenten met 30.000 tot 60.000 inwoners, die vorig jaar een afname van het aantal bijstandsgerechtigden kenden. Met deze afname van19% scoort de gemeente aanmerkelijk boven het landelijk gemiddelde van 5%. Alleen de gemeente Rijssen-Holten scoorde met 20% net iets hoger.

Ook in periode 2004-2006 kwam Schouwen-Duiveland voor in deze top tien van gemeenten, toen met een dalingspercentage van 14%.

Ook in die periode lag de daling ver boven de landelijke afname van 8%.

Begeleiding

De afname van het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering wordt door wethouder G.E. Houtekamer toegeschreven aan het succesvolle reïntegratiebeleid van de gemeente. Intensieve begeleiding staat hierin voorop.

De daling van het aantal bijstandsuitkeringen is enerzijds het resultaat van de inspanningen van de Afdeling Werk, Inkomen en Zorg. Anderzijds zijn het ingezette economische herstel en de nauwe samenwerking met het Reïntegratiebedrijf De Zuidhoek van invloed geweest op deze spectaculaire daling van het aantal bijstandsgerechtigden.

Het goed begeleiden van burgers die een uitkering aanvragen is eveneens oorzaak van de sterke daling, evenals het maken van duidelijke afspraken met klanten en werkgevers.

"Maatschappelijk nut banen"

De gemeente heeft verschillende instrumenten, waarmee mensen die recht hebben op een WWB-uitkering versneld aan werk geholpen. Een voorbeeld hiervan, waarmee op dit moment succes wordt geboekt, zijn de "maatschappelijk nut banen". Alleen hierdoor zijn al 34 mensen uitgestroomd.
In de periode 2004 - 2005 heeft het beleid zich voornamelijk gericht op mensen die hulp nodig hadden bij het vinden van een baan. Door ervaring wijs geworden is in 2006 het beleid daarnaast meer gericht op mensen die extra hulp nodig hadden. Daarin is de gemeente goed geslaagd: door extra inzet en begeleiding is het gelukt om 6 mensen, waarbij sprake is van meervoudige problematieken, te laten uitstromen naar reguliere arbeid.