Politie Groningen

Meerdere vernielingen Grijpskerk, Sebaldeburen en Grootegast opgelost

Getuigenoproep en buurtonderzoek leveren bijdrage

Grijpskerk/Grootegast, 18-01-2007 o Met de aanhouding van drie jongens uit Lutjegast (16 en 17 jaar) en Boerakker (16), heeft de politie meerdere vernielingen in Grijpskerk, Sebaldeburen en Grootegast opgelost. De incidenten vonden voornamelijk plaats in december 2006. De totale schade wordt vooralsnog geschat op 25.000 euro. De jongens verklaarden onder invloed van alcohol te hebben gehandeld.

Getuigenoproep

In de nacht van 9 op 10 december jongstleden werden 13 autos vernield in Grijpskerk. Bovendien werden vier bootjes losgemaakt in het Poeldiep en moesten een graafmachine en shovel het in de omgeving van Gaarkeuken ontgelden. Ook moest een schuurtje het ontgelden en werd een conifeer omgezaagd. Naar aanleiding van deze vernielingen werd een getuigenoproep en een buurtonderzoek gedaan. Hieruit kwam relevante informatie naar voren.

Heterdaad

Terwijl het onderzoek naar de vernielingen in Grijpskerk gaande was, werden de twee jongens uit Lutjegast in de nacht van 17 op 18 december op heterdaad betrapt toen ze een ruit van een school aan de Bovenweg in Grootegast vernielden. De 17-jarige verdachte raakte daarbij gewond aan zijn voet. Diezelfde nacht bleken beiden ook elders in Grootegast vernielingen te hebben gepleegd. Bij hun aanhouding bleek dat deze twee in aanmerking kwamen voor de zaken in Grijpskerk.

Meerdere zaken

Tijdens de verhoren bekende de 16-jarige verdachte uit Lutjegast ook verantwoordelijk te zijn voor andere zaken. Zo was hij betrokken bij een openlijke geweldpleging in Sebaldeburen in november en een vernieling van een bushokje in dezelfde plaats. De 16-jarige verdachte uit Boerakker was alleen betrokken bij de vernielingen in Grijpskerk.

Ontbrekende aangiftes

De verdachten hebben over een aantal vernielingszaken verklaard, waarvan geen aangifte is gedaan. De politie roept mensen dan ook op om aangifte te doen van vernielingen die met name in deze nachten zijn gepleegd. De totale schade wordt geschat op ca. 25.000 euro, waarvan zon 8000 euro voor de shovel en kraan.

Onderzoek

De politie heeft de zaken op kunnen lossen door een goede samenwerking tussen de buurtagenten van Zuidhorn en Grootegast en het Crimeteam in Zuidhorn. Het buurtonderzoek in Grijpskerk en de gemelde getuigen, hebben ten grondslag gelegen aan de positieve afloop. De verdachten zijn op vrije voeten gesteld, maar zullen zich nog wel moeten verantwoorden bij justitie.