Politie heeft onderzoek naar berovingen afgerond

Eindhoven, 18-01-2007

De politie heeft het onderzoek naar een groot aantal berovingen in Eindhoven afgerond. De daders stonden in de media bekend als struikrovers. In totaal zijn 21 jongeren, waarvan een meisje, en één volwassene (20 jaar) uit Eindhoven aangehouden. Zij worden verdacht van 28 berovingen van fietsers in de Eindhovense wijken Woensel, Stratum en Tongelre. De jongeren zijn tussen de 14 en 16 jaar oud. In september en oktober pleegde de groep tientallen berovingen. Uit onderzoek van de recherche bleek dat de aangehouden verdachten te linken zijn aan 28 aangiften van deze berovingen. Zes verdachten zitten nog vast. De groep noemde zichzelf Blood Organisation South. In totaal deed de politie onderzoek naar 45 aangiften van beroving.

De groep bestond uit ruim twintig personen en ging in wisselende samenstellingen op pad. De jongeren opereerden op stille plekken en sprongen vanuit het groen tevoorschijn om hun slachtoffers te beroven. Vaak waren ze daarbij vermomd door het gebruik van bandanas (soort hoofddoek). De slachtoffers werden bedreigd met messen en soms met nepvuurwapens. De buit bestond vooral uit gsms, fietsen, pasjes, geld, mp3-spelers en jassen. De jongeren kwamen vaak bijeen op het Stadhuisplein en in de wijk Vaartbroek.

De politie startte begin oktober een onderzoek naar de berovingen. Het onderzoek kwam half oktober in een stroomversnelling toen een 16-jarige Eindhovenaar op heterdaad werd aangehouden bij een beroving aan de Anthony van Leeuwenhoeklaan. In de loop van november en december kon de politie steeds meer verdachten aanhouden. Bij het doorzoeken van hun woningen zijn enkele spullen in beslag genomen. Het ging daarbij om pasjes, mp-3 spelers en telefoons. De meeste spullen waren al doorverkocht. Het geld is opgemaakt aan drank en eten. Uit verklaringen blijkt dat het motief vooral geld en de kick was.