Examenverslag mbo, studiejaar 05-06: kwaliteitsniveau stijgt!

Kwaliteitscentrum examinering

Examenverslag mbo, studiejaar 2005-2006: kwaliteitsniveau stijgt!

Net als in voorgaande jaren publiceert KCE het Examenverslag mbo. Dit verslag beschrijft de aangetroffen kwaliteit van de examinering in het studiejaar 2005-2006. Ten opzichte van het studiejaar 2004-2005 is de kwaliteit van de examinering in het middelbaar beroepsonderwijs weer verbeterd.

In het studiejaar 2005-2006 is de KCE-audit(r) uitgevoerd met 2 sets standaarden. In totaal zijn 5169 kwalificaties met een CREBO-licentie onderzocht. Hiervan zijn 3153 opleidingen volgens de standaarden 2004 beoordeeld. Een ruime meerderheid van deze groep voldoet aan de norm. 2016 kwalificaties zijn volgens de nieuwe standaarden onderzocht. Voor deze groep is geen eindoordeel over de kwaliteit van de examinering opgenomen, omdat dit studiejaar een pilotjaar was en er geen sprake was van een vastgestelde norm.

Nieuwe standaarden
Bij de nieuwe standaarden staat de eigen verantwoordelijkheid van de instelling centraal. Zij toont zelf aan dat aan de standaarden wordt voldaan. Zelfevaluatie speelt daarbij een belangrijke rol. De nieuwe standaarden zijn globaler van opzet en gericht op de kritische succesfactoren van de examinering. In het studiejaar 2006-2007 onderzoekt KCE alle kwalificaties volgens de nieuwe standaarden.

Missie KCE
KCE verschaft zekerheid over de waarde van het diploma door de kwaliteit van examinering in het mbo te certificeren. Aan de hand van door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vastgestelde standaarden wordt de examenkwaliteit op mbo-instellingen onderzocht. Dit leidt tot een onafhankelijke verklaring omtrent de kwaliteit van het examen.

Einde persbericht