Project Gemeente Westland

Westland Energie Services
Westland tevreden over verkoop Westland Energie Services Publicatiedatum: 18-01-2007

Vandaag, 18 januari 2007, is bekend gemaakt dat energieleverancier Essent Westland Energie Services (WES), inclusief HortiMax en VEK Adviesgroep, wil overnemen. Gisteren hebben beide partijen een principeovereenkomst ondertekend. In een gezamenlijke reactie laten de aandeelhouders van de NV Holding Nutsbedrijf Westland, de gemeenten Westland en Midden-Delfland, bij monde van de respectievelijke wethouders T.A.M. Duijvestijn en Mr. C. van der Kamp, weten blij te zijn met de kopende partij.

"Essent heeft aangegeven dat zij alle activiteiten van WES en de tuinbouwactiviteiten van Essent wil onderbrengen in één combinatie, die Westland Energie Services BV gaat heten", aldus de wethouders. "Hiermee is continuïteit in het businessconcept van Westland Energie gewaarborgd en worden de huidige klanten op dezelfde manier bediend als nu het geval is. Doordat de huidige medewerkers van Westland Energie Services meegaan naar de nieuwe combinatie, blijft hun expertise voor het bedrijf en specifiek voor de glastuinbouwsector behouden. Bovendien blijft de vestiging van WES in Westland gehandhaafd. Deze aspecten vinden wij erg positief."

Voordat tot de daadwerkelijke verkoop kan worden overgegaan, zullen de aandeelhouders van Westland Energie hiervoor toestemming moeten geven. Ook de Nma moet nog toestemming verlenen. De gemeenteraden van Westland en Midden-Delfland zijn over de voorgenomen verkoop geïnformeerd. Zij worden in de gelegenheid gesteld hun wensen en bedenkingen ten aanzien van de verkoop kenbaar te maken.

Met de verkoop van de commerciële activiteiten van Westland Energie is een bruto-bedrag gemoeid van circa 90 miljoen. Na aftrek van leningen en kosten resteert een netto-bedrag van circa 70,8 miljoen. Dit bedrag zal aan de aandeelhouders (de gemeenten Westland en Midden-Delfland) worden uitgekeerd in de vorm van een dividenduitkering. Op basis van de bestaande aandelenverhoudingen betekent dit een (bruto) dividenduitkering voor de gemeente Westland van 61,2 miljoen en voor de gemeente Midden-Delfland van 9,6 miljoen. De uitkering kan plaatsvinden als alle procedures zijn afgerond. Bij de gemeente Westland vloeit het geld naar de algemene reserves. Voorstellen voor eventuele besteding worden op basis van een integrale afweging in de Voorjaarsnota 2007 gepresenteerd. Ook de gemeente Midden-Delfland werkt voorstellen uit en presenteert die aan de gemeenteraad.

Voortraject
In september 2006 liet Westland Energie weten een nieuwe aandeelhouder te zoeken voor haar commerciële activiteiten. Steeds groter wordende energieconcerns nemen in toenemende mate posities in in productie en handel en benutten deze om direct te concurreren in de eindverbruikersmarkt. Westland Energie heeft geen eigen gasposities en beschikt slechts over een beperkte electriciteitsopwekking.

Om zelfstandig te kunnen blijven moet Westland Energie dermate grote investeringen doen dat de vermogenspositie van het bedrijf onder druk komt te staan. Dit brengt te grote risico's met zich mee, ook voor de aandeelhouders, en daarom wordt de commerciële tak nu verkocht.