PvdA Europees parlement


PvdA bekritiseert Nederlands klimaatbeleid

18 januari 2007

De PvdA wil een ambitieuzere inzet om klimaatverandering tegen te gaan. Het Nederlandse plan om de CO2-uitstoot te verminderen werd vandaag door de Europese Commissie met een onvoldoende teruggestuurd naar Den Haag.

De Commissie geeft Nederland als opdracht om in het klimaatplan voor de jaren 2008-2012 de CO2-uitstoot met 5 procent te verlagen. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey: "Nederland zal als laaggelegen delta veel problemen krijgen door klimaatverandering en stijging van de zeespiegel. Daarom moeten wij absoluut vooraan staan in klimaatbeleid. De regering is te ruimhartig geweest bij het toewijzen van CO2-emissierechten."

PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom: "We hebben de Nederlandse regering ruim op tijd gewaarschuwd dat de Commissie hiermee niet akkoord zou gaan. Het is treurig dat er niet is geluisterd."

De PvdA-politici vinden het positief dat Nederland een oplossing probeert te vinden voor de ´windfall profits´ van elektriciteitsbedrijven die hun gratis verkregen emissierechten hebben doorberekend aan hun klanten. Daardoor zijn de elektriciteitsprijzen onnodig sterk gestegen, zeker voor de industriële grootgebruikers. Elektriciteitsbedrijven krijgen de komende jaren 15 procent minder rechten toegekend.

De beslissing van vandaag waarbij de plannen van bijna alle landen zijn afgekeurd toont aan dat het systeem van verhandelbare emissierechten nog niet goed werkt. Corbey pleit er daarom voor om het gebruik van schone technologieën zwaarder mee te wegen in de toekenning van die emissierechten. Een goede gelegenheid is de herziening van de spelregels later dit jaar. Per kilo geproduceerde eenheid product (bijvoorbeeld staal, cement of papier) zou er een maximum uitstootrecht moeten komen, gebaseerd op de allerschoonste technologieën wereldwijd. Een andere mogelijkheid zou zijn om alle emissierechten te veilen.

Het besluit van de Commissie laat overigens zien dat Nederland zeker niet tot de zwakste broeders behoort. Corbey: "Maar we hadden liever gezien dat Nederland net als het Verenigd Koninkrijk vanaf het begin direct meer ambitie had getoond". De PvdA'ers vinden dat Nederland het Commissiebesluit nu moet accepteren en voortvarend aan de slag moet.