PvdA Europees parlement


Toch geen liberalisering nationale spoorwegen

18 januari 2007

Jan Marinus Wiersma

Tijdens een spannende stemming in het Europees Parlement is zojuist het voorstel verworpen om in 2017 over te gaan tot liberalisering van de markt voor nationale spoordiensten. Voor Nederland bijzonder goed nieuws, volgens PvdA-europarlementarier Jan Marinus Wiersma die zich tegen het voorstel had gekeerd. Wiersma is verheugd. "De verzelfstandiging van de NS heeft ons genoeg hoofdbrekens en discussie gekost. Wij zitten niet te wachten op ondoordachte stappen en overhaast handelen."

De tegenstanders van het Derde Spoorwegpakket hadden overigens niet verwacht de overwinning te behalen. Maar in een tweede lezing worden voorstellen alleen met een absolute meerderheid aangenomen. De voorstanders hebben die niet weten te mobiliseren.

Spoorwegondernemingen uit alle lidstaten kunnen vanaf 2010 in de hele EU internationale spoordiensten aanbieden. Maar ze mogen hierbij niet het nationale kernnet ondermijnen. Een half-uursdienst tussen Emmerich en Amsterdam die het leeuwendeel van zijn klanten tussen Utrecht en Amsterdam vervoert, is dus niet toegestaan, precies waar Wiersma zich sterk voor heeft gemaakt. De rapporteur moest ook op dit punt bakzeil halen.

Bedoeling van het pakket is de concurrentie aan te gaan met het vliegverkeer op de middellange afstand. De PvdA is hiervoor, omdat dat gunstig is voor het milieu.