Gemeente IJsselstein


IJsselstein slijpt het rode potlood

Datum: donderdag 18 januari 2007

Weer geen stemmachines bij Provinciale Satenverkiezingen op 7 maart a.s., maar nostalgisch stemmen met het rode potlood.

Voor de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart as. haalt IJsselstein opnieuw het rode potlood uit de kast. Het rode potlood is ook al gebruikt bij de Tweede kamerverkiezingen in november 2006. Nu dus even de punten slijpen, zodat alle stemgerechtigden opnieuw op deze nostalgische wijze hun stem kunnen uitbrengen. In oktober 2006 besloot minister Nicolaï (Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties) de Sdu-machines niet te gebruiken bij de Tweede Kamerverkiezingen. Deze machines gaven straling af die op een afstand van tientallen meters was op te vangen. Hierdoor kon het stemgedrag van kiezers worden gevolgd.
De Sdu heeft de stemmachines vervolgens aangepast. Uit nieuwe metingen blijkt dat de Sdu de straling niet heeft kunnen beperken tot vijf meter. Dit is de mate van straling die Nicolaï aanvaardbaar vindt. Woensdagmiddag heeft het Ministerie van BZK de vijfendertig gemeente die gebruik maakten van de Sdu-stemmachines hierover bericht. Drieëntwintig gemeenten gaan hierdoor op 7 maart opnieuw met potlood en papier stemmen. Het ministerie van BZK ondersteunt deze gemeenten met de organisatie hiervan. De overige gemeenten kunnen stemmen met vervangende Nedap-machines.
Kandidaatslijsten
In de eerste week van maart (volgens schema van de Kieswet) worden de kandidaatslijsten verspreid. Op de achterzijde van de lijsten is een instructie opgenomen hoe het stembiljet met het rode potlood moet worden ingevuld. Ook worden inwoners via de gemeentepagina in het Zenderstreeknieuws en de website www.ijsselstein.nl geattendeerd op deze wijze van stemmen.