BredeSchoolNet


Liefst zoals thuis

donderdag 18 januari 2007

Het Sociaal Cultureel Planbureau vroeg ouders en kinderen naar hun ideeën over buitenschoolse opvang.

In de maand waarin basisscholen verplicht zijn geworden te werken aan een bso-voorziening, komt het SCP met een verslag van een onderzoek naar de buitenschoolse opvang. Wat zijn voor ouders én kinderen belangrijke eigenschappen van een goede bso-voorziening? Aan welke zaken hechten zij veel waarde?

Kinderen willen meer activiteiten en uitjes, meer vrijheid, meer ruimte en meer leeftijdsgenootjes (m.n. de oudere kinderen); ouders vinden flexibiliteit (in openingstijden), deskundige leiding en veiligheid het belangrijkst. Ook vinden ouders het dat school en bso dicht bij elkaar in de buurt moeten liggen.

In een aantal focusgroepen zijn ouders en kinderen uitgebreid over deze vraag aan het woord geweest. Uit de gesprekken blijkt opnieuw dat Nederland geen cultuur kent waarin het vanzelfsprekend is dat ouders de zorg over hun kind uitbesteden aan onbekenden. Ook komt onder meer naar voren dat de bso een imagoprobleem lijkt te hebben. Ouders die geen gebruikmaken van de bso hebben vaak een negatief beeld. Verder valt op dat bsos moeite hebben de oudere basisschoolkinderen aan zich te binden.

De buitenschoolse opvang (bso) is in theorie een belangrijke voorziening om arbeid en zorg te combineren, maar is in de praktijk weinig populair, schrijft het scp.

Liefst zoals thuis - ouders en kinderen over buitenschoolse opvang is te bestellen ( 16,90) of te downloaden op de site van het SCP, >> www.scp.nl/publicaties/boeken/9789037702972.shtml