Technische Universiteit Delft

Terahertz
21 december 2006 door M&C

Promotie van dhr. ir. M. Hajenius: "Terahertz heterodyne mixing with a hot electron bolometer and a quantum cascade laser"

19 januari 2007 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer ir. M. Hajenius | natuurkundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr.ir. T.M. Klapwijk (TNW)
toeg.prom | Dr. J.R. Gao (SRON)

Terahertz heterodyne mixing with a hot electron bolometer and a quantum cascade laser
Onderzoek door Merlijn Hajenius aan de TU Delft / SRON heeft een uitzonderlijk gevoelige detector opgeleverd voor het opvangen van straling met terahertzfrequenties. Met deze detectoren kan een van de laatste onontgonnen frequentiegebieden in de astronomie in kaart worden gebracht. De eigenschappen van deze detector hebben astronomen overtuigd om deze detectoren toe te gaan passen, bijvoorbeeld voor een observatorium op Antarctica (HEAT), een ballonproject (TELIS), en is er een ruimtemissie (ESPRIT) voorgesteld. Hiermee hopen onderzoekers meer te achterhalen over de eerste, meest verre sterren en sterrenstelsels. Simpel gezegd bestaat de detector uit een supergeleidend brugje van niobium nitride tussen twee gouden contactjes, en een antennetje dat de straling opvangt. Door het opvangen van de straling wordt het brugje iets warmer, waardoor het wat van zijn supergeleidendheid verliest. Door het kleine extra spanningsverschil te meten wordt de informatie over het terahertz signaal verkregen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 21 december 2006