Landelijke Studenten Vakbond


Experimenten met selectie mislukt

Experimenten selectie aan de poort en collegegelddifferentiatie mislukt

In het collegejaar 2005-2006 is begonnen met experimenten met selectie aan de poort en collegegelddifferentiatie voor een aantal opleidingen. Uit de tussenrapportage van de commissie Korthals blijkt echter dat het fundament van deze experimenten is weggenomen en dat er derhalve geen zinnige conclusies aan de experimenten verbonden kunnen worden. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) trekt de opzet van de experimenten al vanaf het begin in twijfel en is niet verrast door de tussenrapportage.

De experimenten werden toegestaan voor opleidingen die een 'evident erkende meerwaarde' konden laten zien. De commissie is in de tussenrapportage tot de conclusie gekomen dat de beoogde meerwaarde in het geval van de geselecteerde opleidingen een farce blijkt, en dat dit geen hanteerbaar begrip is als voorwaarde voor selectie. Uit het studenten-tevredenheidsonderzoek blijkt dat ook de studenten geen meerwaarde zien ten opzichte van vergelijkbare, reguliere opleidingen.

De LSVb is blij met deze voorlopige conclusies, maar maakt zich zorgen over de aanbevelingen die de commissie Korthals daarnaast maakt. Zo wordt er, zonder dat er speciaal voor deze vorm experimenten zijn ontwikkeld, de conclusie getrokken dat selectie aan de poort aan te bevelen is als er precies helder is waarop moet worden geselecteerd. LSVb voorzitter Irene van den Broek: "Het gevaar dat deze experimenten alleen in het leven zijn geroepen om selectie aan de poort mogelijk te maken worden bevestigd door deze tussenrapportage. We vinden het erg kwalijk dat de experimenten tot niets hebben geleid, maar selectie toch onder bepaalde voorwaarden wordt gepropageerd."