Gemeente Roermond

Komst bedrijf EDCO levert Roermond 400 banen én 200 hectare natuur op

Verhandelbare Ontwikkelingsrechten-methode (VORm) in Limburg succesvol.

Het Brabantse bedrijf EDCO B.V. opent een tweede vestiging in Roermond. De komst van dat bedrijf levert niet alleen 400 banen op maar de onderneming legt ook 10 miljoen euro op tafel voor 200 hectare nieuwe natuur .

Deze manier van inrichting van de ruimte levert een win-win situatie op voor de natuur en voor de economie aldus wethouder Jos van Rey. Dat is het resultaat van een hele nieuwe kijk op hoe je in Nederland zo slim mogelijk kunt omgaan met de inrichting van de ruimte.

EDCO B.V. is een in Eindhoven gevestigde handelsonderneming, die dagelijks meer dan 15.000 artikelen naar afnemers in heel Europa stuurt. Vanwege de goede ligging en bereikbaarheid (zeker na de komst van de A73 Zuid en de aftakking van die Rijksweg naar Duitsland) heeft het distributiebedrijf gekozen voor een locatie net naast bedrijventerrein 'Heide-Roerstreek-Keulsebaan' in Roermond voor de bouw van een tweede vestiging. De gekozen locatie ligt buiten de zogeheten contouren, dat is het gebied waar volgens de ruimtelijke regels niet gebouwd mag worden. In dit geval gaat het om een gebied met landschappelijke en ecologische waarden.

Om de komst toch mogelijk maken, wordt het door de Provincie Limburg ontwikkelde VORm-instrument ingezet. In dit geval levert dat veel meer nieuwe natuur op dan uiteindelijk wordt ingeleverd. VORm staat voor Verhandelbare Ontwikkelingsrechten methode. Die methode is gebaseerd op het voor-wat-hoort-wat-principe. Woningen, bedrijventerreinen, kantoren kunnen alléén buiten de daarvoor vastgestelde gebieden (vastgelegd in zogeheten contouren) worden gebouwd na een zorgvuldige planologische afweging én met een tegenprestatie. Hiervoor is een berekeningsmethode ontwikkeld.Die methode, inclusief de bijbehorende berekeningsmethode, is landelijk vernieuwend. In Limburg worden op dit moment diverse projecten dankzij VORm ontwikkeld, terwijl nog circa 60 projecten in de pijplijn zitten.

Partner
Partner in de gebiedsontwikkeling is Habitura, een in Oirschot gevestigde vennootschap die tot doel heeft het omzetten van landbouwgrond in natuurgebied. Dit gebeurt met de aankoop van agrarische gronden, waarvan bij verkoop voor andere doelen een gedeelte van het geld wordt gereserveerd voor nieuwe aankopen. Habitura heeft, vooruitlopend op de ontwikkelingen, al een grondpositie verworven in de regio. Habitura is voor de gemeente Roermond actief op zoek gegaan naar een bedrijf dat wilde investeren in werkgelegenheid én daarmee in natuur. De beoogde vestiging van EDCO b.v. is een eerste voorbeeld met een aanjagende functie voor het realiseren van de Natuurvisie Roermond-Oost. Publicatiedatum: 19.01.2007 Bijgewerkt: 19.01.2007