16.01.2007 / 1 1:16 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: St.singer memorial foundiation

St.singer memorial foundiation

Printervriendelijke versie

E-mail dit bericht

vorige overview volgende

Laren, 16 januari 2007

Vanaf 19 januari tot en met 20 april 2007 toont Singer Laren werk van Nederlands beroemdste Oriëntalist Marius Bauer

Marius Bauer 1867-1932

Met de recente belangstelling voor het oriëntalisme in de kunst wordt ook het werk van de schilder Marius Bauer herontdekt. Bauer maakte een groot aantal reizen, onder andere naar India, Indonesië, Turkije, Palestina en Marokko. Het drukke straatbeeld, de kleurrijke bevolking en het andere landschap in die toen goeddeels onbekende exotische gebieden vormden een onuitputtelijke bron van inspiratie voor zijn schilderijen, aquarellen en etsen. In de tentoonstelling in SINGER LAREN is veel onbekend werk uit privé collecties te zien dat in het lopende oeuvre project van de Bauer Documentatie Stichting werd ontdekt.

Jong talent
Bauer werd in 1867 in Den Haag geboren. Zijn ouders stimuleerden zijn artistieke aanleg met tekenonderwijs, zo werd hij al op tienjarige leeftijd aangenomen op de academie. Wat later bezocht hij de tekenavonden van kunstenaarsvereniging Pulchri Studio. Eind jaren '80 ging hij regelmatig naar Amsterdam, toen het centrum van het Nederlandse artistieke leven.

Reis naar Istanbul
In het najaar van 1888 reisde Bauer, 21 jaar oud, naar Istanbul en raakte toen voor altijd in de ban van het Oosten. De reis werd betaald door kunsthandelaar E.J. van Wisselingh. Opgetogen en vol indrukken keerde Bauer in Den Haag terug. De reis inspireerde hem tot kleine, spontane etsen waarmee hij bekendheid verwierf. Later ging hij op groter formaat werken.

Een leven van reizen
Na Istanbul volgde een leven van reizen, in de jaren '90 opnieuw naar Istanbul, verder naar Caïro, Syrië, Palestina, India en Pakistan, waar hij nog vaak zou terugkomen. Ook reisde hij in Europa, o.a. naar Moskou waar hij de kroning van tsaar Nicolaas II in 1896 vastlegde. Aanvankelijk reisde hij alleen, later vergezelde zijn echtgenote Jo Stumpff hem, met wie hij in 1902 trouwde. Tot in 1931, het jaar voor zijn dood, bleef hij reizen en bezocht ook Nederlands-Indië. Thuis in Nederland woonde Bauer na zijn Haagse jeugd in Bussum en vanaf 1901 in Aerdenhout.

Erkend oriëntalist
Als erkend talentvol etser vóór 1900, kreeg Bauer na die tijd ook grote bekendheid door zijn schilderijen en aquarellen. Van Wisselingh in Amsterdam verhandelde zijn werk in grote hoeveelheden. De oriëntalistische onderwerpen als fakirs, moskeeën, kamelen, slangenbezweerders, buikdanseressen of een karavaan in de woestijn deden het goed. Het sprookjesachtige licht waarin hij ze schilderde weerspiegelt de betoverende aantrekkingskracht die de Oriënt op hem had.

Publicatie
Bij Waanders Uitgevers verschijnt in opdracht van de Bauer Documentatie Stichting de monografie MARIUS BAUER 1867-1932. OOGSTRELEND OOSTERS, auteur André Kraayenga, prijs 34,95 euro. www.mariusbauer.nl

Opening
De tentoonstelling wordt donderdag 18 januari a.s. geopend door Prof.Dr.Mr. Afshin Ellian, hoogleraar sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit aan de Universiteit Leiden, én dichter.

Voor de redactie: voor persinformatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Lucas Bonekamp, publiciteit@singerlaren.nl, 035 - 539 39 50

Zie ook: www.singerlaren.nl